Organizaţia jihadistă Stat Islamic operează celule teroriste clandestine în Marea Britanie, Germania şi Italia, similare grupărilor care au întreprins atentatele de la Paris şi Bruxelles, a indicat directorul comunităţii Serviciilor de Informaţii americane - DNI, James Clapper, cu ocazia unui mic dejun de lucru organizat de publicaţia The Christian Science Monitor, notează cotidianul New York Times, în ediţia de marţi.
Întrebat dacă Statul Islamic se implică în acţiuni secrete în statele menţionate, Clapper a răspuns afirmativ: "Da, (ei) fac acest lucru. Este un subiect de preocupare, evident, atât pentru noi, cât şi pentru aliaţii noştri europeni. Continuăm să găsim dovezi ale unor comploturi din partea ISIL în ţările respective".
Clapper a devenit astfel unul din oficialii occidentali cu rangul cel mai înalt care a admis în mod public raza extinsă de acţiune a Statului Islamic în Europa, o situaţie ce provoacă temeri tot mai mari printre serviciile de spionaj şi decidenţii politici americani şi europeni.
Statul Islamic a ameninţat cu comiterea de atacuri în cele trei state europene menţionate, însă experţii subliniază că este imposibil de anticipat unde ar putea avea loc un viitor atentat.
În urmă cu două săptămâni, Clapper a condus o delegaţie de responsabili americani din serviciile de informaţii care s-au întâlnit în Germania cu omologi europeni într-un efort "de a promova o îmbunătăţire a schimbului de informaţii la nivel bilateral şi multilateral între statele din Europa".
Ca şi James Clapper, responsabili din serviciile contrateroriste europene afirmă că deţin indicii din surse multiple potrivit cărora Marea Britanie, Germania şi Italia, posibil şi alte state, se află în vizorul reţelelor europene ale Statului Islamic.
Informaţia provine chiar de la Statul Islamic, care îşi semnalează adesea intenţiile, ca şi din informaţii culese din interogarea unor suspecţi în atacuri dejucate sau duse la îndeplinire, dar şi din interceptări de comunicaţii telefonice şi cibernetice. Acestea sunt însă dificil de penetrat pentru că SI s-a dovedit capabil să-şi acopere urmele virtuale, explică anchetatori europeni.
Potrivit lui Claude Moniquet, fost ofiţer de informaţii francez care urmăreşte îndeaproape fenomenul terorist, britanicii şi germanii sunt în mod special preocupaţi de posibilitatea unui atac al SI. La fel se întâmplă cu francezii şi belgienii, ale căror servicii de informaţii consideră că ţările lor ar putea fi lovite de noi atentate.
Unul din personajele principale implicate atât în atentatele de la Paris, cât şi de la Bruxelles, Mohammed Abrini, le-ar fi declarat anchetatorilor că SI are în vedere comiterea de atacuri în timpul Campionatului European de fotbal din luna iunie, care se va desfăşura pe 10 stadioane din Franţa.
Ţările europene cu cei mai mulţi cetăţeni care au plecat să lupte în Siria şi Irak sunt Franţa, cu 1.800-1.850, Germania şi Marea Britanie, ambele cu câte 750-800, şi Belgia, cu 450, potrivit estimărilor guvernelor respective şi ale unor consultanţi independenţi precum Soufan Group din New York.
Nu este clar însă câţi dintre aceşti luptători au revenit în Europa, pentru că mulţi deţin paşapoarte europene şi au libertate de circulaţie. Serviciile de informaţii îi estimează însă la 20-30% din numărul total al celor plecaţi.
Prezenţa Italiei pe lista statelor pe care SI ar putea plănui să le atace este mai dificil de explicat, întrucât această ţară are mai puţin luptători în Orientul Mijlociu, dar 'este foarte frecvent menţionată drept ţintă potenţială', afirmă senatoarea franceză Nathalie Goulet, unul din şefii unui comitet care a analizat problema luptătorilor europeni din SI. O posibilă explicaţie ar fi aceea că pe teritoriul Italiei se află Vaticanul, reşedinţa papei, cel mai proeminent lider creştin.
Cu toate acestea, cel mai des este menţionată ameninţarea potenţială asupra Marii Britanii. Claude Moniquet a precizat că a identificat patru comunicate pe internet, în limba franceză, postate în aceeaşi zi cu atacurile de la Bruxelles de Al Wafaa Foundation, o organizaţie media apropiată de responsabili ai Statului Islamic, postări în care se promitea că SI va aduce violenţa în Marea Britanie.
'Îi adresez acest articol lui David Cameron, porcul purtătorilor de cruci; el n-ar trebui să creadă că atacurile care au ţintit Bruxellesul şi Parisul nu vor ajunge şi la Londra. În curând, soldaţii califatului vor asedia Anglia. Chiar înainte de America', a scris Al Wafaa.
Potrivit unor oficiali britanici în sfera contraterorismului, autorităţile din insulă au dejucat comploturi teroriste în ultimele aproximativ 18 luni. Deşi este departe de a fi clar dacă SI ar fi capabil să declanşeze un atac în Marea Britanie, anchetatori ai atacurilor de la Paris au declarat că au găsit fotografii ale unor situri britanice într-un telefon aparţinându-i lui Abdelhamid Abaaoud, lichidat într-o operaţiune a forţelor speciale ale poliţiei franceze desfăşurată la Saint-Denis, o suburbie a Parisului, la câteva zile după atacurile din 13 noiembrie 2015. Ei au mai spus că unul dintre planificatorii logistici ai atentatelor din Paris şi Bruxelles, Mohammed Abrini, s-a aflat în Marea Britanie anul trecut, mai notează NYT. AGERPRES