Apariția cheagurilor de sânge la unii pacienți cu COVID-19 i-a luat prin surprindere pe specialiști, care nu se așteptau la așa ceva de la o infecție respiratorie. Managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, Beatrice Mahler, face apel ca oamenii să fie responsabili și după relaxarea restricțiilor pentru că e greu să nu poți fi alături de cei dragi mai ales când sunt bolnavi, în spital.
Medicul Beatrice Mahler avertizează într-un interviu la RFI că efectele virusului continuă să fie vizibile la computerul tomograf chiar și după ce testele de laborator ies negative. „Sunt sunată și noaptea la 2:00, la 3:00, de aparținători speriați și disperați că li s-ar întâmpla ceva rău celor dragi lor”.
În contextul încheierii stării de urgenţă pe 15 mai şi al relaxării unor măsuri restrictive, dr Mahler atrage atenţia că „dacă va fi, va fi o relaxare cu responsabilitate din partea fiecăruia dintre noi pentru că, practic, autoritățile transferă un pic din responsabilitatea lor către noi ca persoane, către noi ca indivizi, și asta trebuie să ne facă să fim foarte atenți. E bine că avem locuri în spitale, e un lucru bun și un efect al măsurilor aplicate și respectate de fiecare dintre noi dar, trebuie să fim la fel de precauți și în viitor”.
Medicul crede că infecţia cu COVID-19 este o boală atipică, „o atfel de afectare decât ceea ce ne așteptam noi la o infecție respiratorie cunoscută până acum, dată de alte virusuri sau bacterii”.
ŢUltimele săptămâni indică că mecanismele de afectare sunt combinate. De la afectarea directă a virusului cu furtuna de citokine, despre care s-a tot vorbit și care determină o reacție inflamatorie importantă în organism, ultimele date au relevat apariția unor microtromboze la nivelul vaselor, acele cheaguri de sânge, dar care modifică tot tabloul și care aduc o simptomatologie, și aici mă refer la cazurile servere, pe care o lungă perioadă de timp nu ne-am putut-o explica.
De exemplu aceste saturații foarte mici cu care pacienții vin, nevoia crescută de oxigen pentru a se echilibra și mai e ceva ce am depistat și chiar împreună cu colegii mei analizăm aceste lucruri: aspectul imagistic. Noi, în protocolul de evaluare a pacienților, efectuăm computer tomografie la toți pacienții care se internează în acest moment. Imagistica lor trenează o perioadă după ce ei sunt negativi în testele de laborator și sigur că da, ei vor fi urmăriți și evaluați în continuare”, explică dr. Mahler.