Deşi cunosc riscurile la care se expun atunci când stau la soare în mijlocul zilei, românii nu ezită să facă plajă. Medicii ne recomandă să nu ieşim din case în jurul prânzului. Dermatologii spun că nu doar radiaţiile venite de la soare ne afectează, ci şi reflexiile acestora.
”Vremea va fi călduroasă, izolat caniculară în regiunile vestice şi sudice. În orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi cu precădere în zonele de câmpie”, au transmis meteorologii.
Potrivit acestora, îndeosebi după-amiaza şi seara, vremea va fi instabilă la deal, la munte şi local în celelalte regiuni.
”Vor fi perioade cu averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină”, au mai precizat meteorologii.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…25 l/mp şi izolat 35…40 l/mp.
Avertizarea este valabilă până duminică, la ora 23.00.
Mare parte dintre oraşele din ţară au fost sub risc foarte crescut de radiaţii ultraviolete. Administraţia Naţională de Meteorologie a observat în Bucureşti un nivel 9 de radiaţii UV.
„Indicele ultraviolet are o valoare de 9, iar restul galbenul inseamna 8. Asta înseamna risc foarte ridicat pentru expunerea la soare, radiatia ultravioleta si mai mult componenta care ajunge aproape in totalitate la suprafata solului arde pur si simplu pielea creste riscul de a face cancer de piele si asa mai departe”, a explicat meteorologul Romica Jurca, la România TV.
Nivelul 9 de radiaţii ultraviolete este foarte periculos în special pentru persoanele cu tenul deschis.
Când radiaţiile ultravioletele ating acest nivel ar trebui să evităm expunerea la soare, mai ales între orele 10 şi 16, şi să folosim neapărat creme cu protecţie solară, pălării şi ochelari. Cei mai afectaţi sunt copiii, persoanele în vârstă şi cei cu afecţiuni cardiace. Potrivit oftalmologilor, razele UV pot afecta în timp şi vederea.