Avertizare din partea OMS: Tinerii nu sunt invincibili în fața COVID-19

OMS

World Health Organization Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus looks on during a press conference following an emergency talks over the new SARS-like virus spreading in China and other nations in Geneva on January 22, 2020. - The coronavirus has sparked alarm because of its similarity to the outbreak of SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) that killed nearly 650 people across mainland China and Hong Kong in 2002-03. (Photo by PIERRE ALBOUY / AFP) (Photo by PIERRE ALBOUY/AFP via Getty Images)

Tinerii nu sunt "invincibili" în fața Covid-19 și trebuie să îşi ia "aceleași precauții ca restul populației pentru a se proteja pe ei și pe ceilalți", a declarat, joi, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.

„Am spus-o și o spunem din nou: tinerii pot fi infectați, tinerii pot muri şi tinerii pot transmite virusul”, a insistat dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus în timpul unei conferințe de presă.

„Se pare că recidivarea cazurilor din unele țări se datorează în parte tinerilor care își lasă garda jos în timpul verii în emisfera nordică”, a subliniat el, cerându-le tinerilor să „îşi ia aceleași precauții ca și restul populaţiei pentru a se proteja de virus și pentru a-i proteja pe ceilalți”.

„Tinerii ar trebui să fie în fruntea schimbării” în noile atitudini sociale induse de pandemie – distanțarea fizică, spălarea mâinilor, purtarea unei măști când distanțarea este imposibilă …”, a insistat dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cine propagă virusul

Cluburile de noapte, în special, sunt „amplificatoare ale transmiterii virusului”, a adăugat oficialul OMS Maria Van Kerkhove.

În plus, chiar dacă noul coronavirus în formele sale severe afectează mai ales persoanele în vârstă sau pe cele care suferă deja de alte patologii, boala, chiar și în formele sale moderate, „poate afecta multe organe. Nu știm care este impactul pe termen lung”, a avertizat responsabilul de urgențe sanitare de la OMS, Dr. Michael Ryan.

Covid-19 „provoacă inflamația plămânilor, dar s-a constatat că acest proces inflamator se poate extinde și asupra sistemului cardiovascular, în sânge, inimă, în alte organe …”, a spus el.

”Nu vă asumați riscuri nechibzuite”

„Nu vă asumaţi riscuri nechibzuite. În prezent, riscurile nu pot fi cuantificate în mod clar”, a insistat el.

Au fost observate focare de cazuri de coronavirus în țările europene, unde tinerii aflați în vacanță merg la baruri sau organizează petreceri pe plaje, se arată în publicația belgiană La Vif.

În Canada, persoanele sub 39 de ani constituie o majoritate clară de noi cazuri de Covid-19, au avertizat autoritățile sanitare din această țară în weekendul trecut.

Pandemia a ucis aproape 670.000 de oameni în întreaga lume și peste 17 milioane de cazuri au fost diagnosticate de la sfârșitul lunii decembrie.