Avertizare fără precedent a specialiștilor! Virus gripal agresiv în România! Când trebuie făcut vaccinul

Alertă pentru români! Se pare că iarna vine cu un virus gripal extrem de agresiv în țara noastră. Cum ne protejăm în fața acestui pericol și care sunt condițiile pentru a beneficia de un vaccin, aflați în rândurile de mai jos.

Virusul gripal din acest sezon va fi mai periculos, aşa că medicii recomandă ca vaccinarea să fie făcută câtdin timp, înaintea de începerea epidemiei, pentru a fi eficientă. Recent, autorităţile din România au anunţat că o parte dintre stocurile de vaccin sunt pregătite, iar medicii de familie îi aşteaptă pe cei cu risc ridicat de îmbolnăvire, să se vaccineze. Ministrul Sănătăţii spune că alte 450.000 de doze de vaccin antigripal din cele 1,5 milioane achiziţionate de Ministerul Sănătăţii vor ajunge în România începând din 10 octombrie, iar 500.000 urmează să fie distribuite în noiembrie.

Sorina Pintea a mai precizat că vaccinurile cumpărate de minister sunt destinate, la fel ca şi anii trecuţi, categoriilor considerate de risc, respectiv bolnavi cronici, personal sanitar, persoane peste 65 de ani.

Se estimează că 50 de milioane de oameni se îmbolnăvesc anual de gripă în Uniunea Europeană, iar între 15.000-70.000 mor din cauza complicaţiilor virusului gripal.  Perioada optimă pentru vaccinare este începând cu luna octombrie, până la sfârşitul lui noiembrie, spun specialiştii.

„Începând cu luna septembrie, au apărut virozele şi deja vin mulţi oameni bolnavi la cabinet. Vaccinul antigripal întăreşte imunitatea şi apără organismul de răceli şi virusul gripal. Persoanele care se vaccinează sunt mult mai protejate iar în caz de îmbolnăvire nu mai fac temperaturi peste 39 grade Celsius, nu mai au frisoane sau dureri grave de cap. Vaccinul trebuie repetat anual pentru a întări imunitatea şi a combate mutaţiile virusului, dacă este cazul. Recomand vaccinarea pentru că protejează şi împotriva virozelor, bronşitelor. În ceea ce priveşte efectele adverse ale administrării vaccinului, acestea sunt minore. Persoanele alergice trebuie să fie atente însă, pentru că vaccinul antigripal conţine şi mucegai, aşadar acestora nu le este indicat”, explică asistentul medicină familie, Marusiea Gheablău.

Vaccinarea reduce riscul îmbolnăvirii cu 60%.

„Când ne vaccinăm, corpul este protejat iar virusul gripal este blocat de către anticorpi. Există şi situaţii când virusurile gripale suferă mutaţii şi devin mai puternice”, a mai spus Gheablău.

O dată administrat vaccinul, durează între 10 şi 14 zile până când se produce răspunsul sistemului imunitar şi se dezvoltă protecţia faţă de virusul gripal. Protecţia oferită de către vaccin durează pe toată perioada sezonului de gripă. În consecinţă, majoritatea ţărilor încep campania de imunizare la început de toamnă. În plus, contrar miturilor, vaccinul gripal nu poate provoca gripa, el fiind sigur, spun cercetătorii europeni. În 2018, în România s-au înregistrat aproximativ 2.300 de cazuri de gripă şi 199 de decese.