Google încearcă să pună presiune pe legiuitorii europeni prin intermediul mediei, căreia îi transmite că “taxa pe link” nu va face altceva decât să-i reducă drastic traficul din motorul de căutare al companiei.
Conform unui “studiu moderat” realizat de gigantul american luna trecută, site-urile europene de ştiri ar putea pierde aproximativ 45% din traficul pe care îl au acum din Google, dacă propusa legislaţie privind drepturile de autor va intra în vigoare în forma actuală.
Pentru a simula respectarea directivei, Google a testat o versiune modificată a paginilor de căutare în care rezultatele erau lipsite de imagini şi scurtele descrieri de sub link-uri, scrie news.ro.
Google spune că în cadrul testului utilizatorii au trecut peste aceste rezultate şi au preferat alte surse (din afara Uniunii Europene) ale căror rezultate atrăgeau atenţia cu ajutorul imaginilor şi a descrierilor care le însoţeau.
Google este preocupat în special de articolele 11 şi 13 din forma actuală a directivei, primul dintre acestea fiind interpretat ca o “taxă pe link”. Articolul 11 prevede ca agregatoarele de ştiri şi motoarele de căutare să plătească site-urilor de ştiri pentru preluarea descrierilor şi a imaginilor.
Despre articolul 13, în care se stabileşte că platformele online răspund pentru conţinutul postat de utilizatorii lor, Google spune că va duce la blocarea unei mari cantităţi din conţinutul postat de utilizatorii europeni ai serviciilor sale.
Nu este pentru prima oară când Google face “lobby” prin intermediul presei pentru a pune presiune pe legiuitorii europeni. Anterior, Google a sugerat că întreaga presă europeană va dispărea din Google News şi va pierde traficul furnizat de acest serviciu, aşa cum s-a întâmplat în Spania după adoptarea unei legi similare.
O soartă similară, au sugerat cei de la Google anterior, o vor avea şi canalele europene de YouTube care-şi vor vedea veniturile diminuate dacă o cantitate mare a conţinutului postat va fi blocat din considerente de drepturi de autor.
După ce în urmă cu o lună legislatorii europeni au amânat luarea unei decizii, aceştia sunt aşteptaţi să se întâlnească din nou în zilele următoare pentru stabili forma finală a directivei.