În București, cele mai sigure clădiri din Bucureşti sunt cele construite între 1963 şi 1989 sau cele care au fost ridicate după anul 2.000. Acesta este opinia experților care, potrivit dcbussines sunt de părere că restul construcţiilor ridicate în alţi ani, în special clădirile care depăşesc 3 etaje, prezintă riscuri pentru că au fost construite fără respectarea normelor în domeniu.
Potrivit specialiștilor, în 1963 au fost adoptate primele norme complete în domeniul rezistenţei clădirilor la seism şi, ca atare, tot ce s-a construit înainte de această dată poate prezenta riscuri. Dintre acestea, clădirile cu un nivel sau două ar putea trece testul unui cutremur ca cel din 1977 în mai mare măsură, însă cele care depăşesc trei etaje prezintă riscuri ridicate.
Aceleaşi riscuri le prezintă şi clădirile de peste trei etaje construite între 1990 şi 2001 pentru că, afirmă aceeaşi specialişti, în acea perioadă s-a construit mult, fără a respecta normele sau chiar fără autorizaţie.
Alexandru Cojocariu, expert în rezistenţa clădirilor la seism, a declarat pentru RRA, că între 1990 şi 2000, nu exista obligaţia proiectului tehnic pentru emiterea autorizaţiei de construire, drept pentru care lumea construia cum îi trăznea prin cap, lua o amendă de 7 milioane, plătibile jumătate în 48 de ore, şi intra în legalitate.
Primăria generală a făcut în anii 90 o primă evaluare pentru clădirile mari construite înainte de 1963 şi a reieşit că există aproape 400 de imobile cu risc seismic ridicat. Expertize au fost făcute şi pentru blocurile construite în perioada comunistă, cele care, se pare, respectă normele la fel de bine ca şi clădirile construite după anul 2001.
Primăria nu poate însă derula expertize pentru toate clădirile din Bucureşti aflate în proprietate privată, aşa că există foarte multe care care scapă controlului. De aceea, specialiştii recomandă tuturor proprietarilor să ceară o expertiză seismică a clădirilor în care locuiesc, pentru a şti dacă trăiesc în siguranţă.
Asigurătorii spun că un cutremur similar cu cel din 4 martie 1977 ar produce acum în România pagube de aproape 200 de milioane de euro. La ora actuală sunt înregistrate aproximativ 8,4 milioane de locuințe pe tot teritoriul României. Pagubele care s-a înregistra în București s-ar ridica la 64 milioane de euro dar pagube mari vor fi și în celelalte zone care sunt cu risc precum: Bacău, Brăila, Braşov, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Vaslui și Vrancea.
„Până în anul 2020 vom interveni în toate clădirile care au risc seismic de clasa I. Aproape 9.000 de persoane locuiesc în aceste imobile”, a declarat Primarul Gabriela Firea. „Avem deja două clădiri la care s-a finalizat consolidarea. Urmează realizarea finisajelor. Până în vară vor fi gata. Termenul de execuţie a fost de doi ani. Am reuşit să finalizăm mai devreme. Sunt şi facilităţi pe care Primăria Capitalei le oferă. Familiile în care venitul net pe membru este mai mic de 2.080 lei nu plătesc nimic pentru consolidarea locuinţei. În cazul unui venit mai mic net, lunar pe familie mai mic de 9.000 lei, plătesc jumătate din valoarea consolidării, timp de 25 de ani, în rate egale, fără dobânda. În ceea ce privește firmele, exista posibilitatea de a achita contravaloarea lucrărilor în rate egale, fără dobândă, pe o perioadă de 25 de ani”, a anunțat Gabriela Firea. „195 de clădiri încadrate în categoria de risc seismic I sunt în proces de consolidare. În cazul monumentele istorice, sunt în elaborare documentele pentru exproprierea a 21 de imobile. Prima expropriere a fost deja aprobată”, a mai adăugat primarul Capitalei.