Avertizare meteo ANM! România, lovită de furtuni periculoase! Vremea o ia razna din nou

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) vine cu vești proaste. Mai multe furtuni violente vor pune stăpânire pe România.

Marţi, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), vremea va fi în general instabilă în cea mai mare parte a ţării. Vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină şi vijelii. Ploile vor avea caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, local cantităţile de apă vor fi însemnate.

Temperaturile maxime, mai scăzute faţă de ziua precedentă, cu precădere în regiunile vestice, sud-vestice, centrale şi nordice, se vor încadra între 17 grade în nordvest şi 34…35 de grade în sud-est, unde şi disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice vor fi cuprinse între 6 grade în depresiunile din estul Transilvaniei şi 19 grade pe litoral.

În București vremea va fi călduroasă, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă se va situa în jurul a 33 de grade.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate din orele amiezii, când vor fi perioade cu averse, ce vor avea mai ales caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil vijelii şi grindină. Temperatura minimă va fi de 16…18 grade.

Vremea miercuri

Vremea se va răcori şi în regiunile sudice şi sud-estice, astfel că la nivelul întregii ţări vor fi temperaturi maxime în general între 20 şi 29 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi averse în general slabe pe arii restrânse în partea central-sudică a teritoriului şi izolat în centru şi la munte.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări locale în zona montană înaltă şi temporar în est şi în sud-est. În cursul nopţii, vremea va fi rece în nord, în centru şi la munte, temperaturile minime vor fi cuprinse între 4 grade în depresiuni şi 18 grade pe litoral şi izolat se va forma ceaţă.

În Capitală, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 de grade, iar cea minimă va fi de 14…16 grade. Cerul va fi parţial noros, favorabil trecător ploii slabe, mai ales în prima parte a zilei. Vântul va sufla slab şi moderat.

Banat

Răcirea vremii din data de 7 iulie va determina înregistrarea unor valori termice sub cele normale ale perioadei, cu o medie a maximelor de 20…21 de grade şi a minimelor de 10…11 grade, iar pentru 8 şi 9 iulie sunt prognozate 24…27 de grade ziua şi 10…12 grade noaptea.

În data de 11 iulie se vor atinge la amiază 32…33 de grade, iar noaptea vor fi 14…18 grade, mediat regional. Pentru perioada 12 – 19 iulie sunt estimate uşoare variaţii în regimul termic, dar va predomina caracteristica de vreme caldă, cu medii ale maximelor de 29…30 de grade şi ale minimelor de 15…17 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată pe 7 iulie şi în perioada 12-15 iulie.

Crișana

În data de 7 iulie, vremea se va răci accentuat, determinând înregistrarea unor valori termice sub cele normale în prima decadă a lunii iulie, respectiv maxime de 18…20 de grade şi minime de 8…10 grade, iar pentru zilele de 8 şi 9 iulie de 22…24 de grade ziua şi 10….12 grade noaptea.

Apoi temperatura aerului va fi în creştere, astfel că în data de 11 iulie se vor atinge la amiază 31…33 de grade, iar noaptea vor fi 15…17 grade, mediat regional.

Pentru perioada 12-19 iulie sunt estimate uşoare variaţii în regimul termic, dar va predomina vremea caldă, cu medii ale temperaturilor maxime de 28…30 de grade şi ale minimelor de 15…17 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată pe 7 iulie şi din nou în perioada 12-16 iulie.

Transilvania

Vremea va fi răcoroasă în intervalul 7 – 9 iulie, local chiar rece pentru această perioadă a anului dimineaţa şi noaptea; astfel, în medie, maximele termice vor fi de 21…24 de grade, iar minimele de 7…10 grade, cu valori mai mici în depresiuni.

În data de 11 iulie se vor atinge la amiază 29…32 de grade, iar noaptea vor fi 11…15 grade, mediat regional.

Pentru perioada 12 – 19 iulie sunt estimate uşoare oscilaţii în regimul termic, dar în general valorile vor fi apropiate de cele normale ale perioadei, cu medii ale maximelor de 26…28 de grade şi ale minimelor de 13…15 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 7 iulie şi în perioada 12 – 16 iulie.

Maramureș

Intervalul 7 – 9 iulie va fi caracterizat de o vreme în general răcoroasă, cu maxime termice de 19…23 de grade şi minime de 7…10 grade.

În data de 11 iulie se vor atinge la amiază 29…32 de grade, iar noaptea vor fi 14…15 grade, mediat regional.

Pentru perioada 12 – 19 iulie sunt estimate variaţii în regimul termic, zilele cu vreme caldă alternând cu cele în care valorile pot fi mai mici decât cele normale la mijlocul lunii iulie, cu medii ale temperaturilor maxime de 24…28 de grade şi ale minimelor de 13…16 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată pe 7 iulie şi în perioada 12-17 iulie.

Moldova

În data de 7 iulie în jumătatea de nord, iar în zilele de 8 şi 9 iulie în mare parte a regiunii, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de normal, local chiar mai mici decât acestea, cu maxime în medie de 22…27 de grade şi minime de 11…13 grade.

În jurul datei de 11 iulie va deveni călduroasă, local caniculară în sud, cu valori la amiază, în medie, de 30…33 de grade, iar noaptea de 16…18 grade. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările indică alternanţe de zile mai călduroase cu perioade în care valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale (respectiv 27…29 de grade).

Vor fi averse pe arii mai extinse în data de 7 iulie, apoi probabilitatea pentru ploi locale va fi relativ ridicată în perioada 12 – 16 iulie.

Oltenia

Majoritatea zilelor din interval vor fi caracterizate de o vreme călduroasă, cu medii ale maximelor de peste 30 de grade şi local caniculă la câmpie (în special în zilele de 11 şi 12 iulie), în timp ce minimele se vor situa între 16 şi 19 grade.

O uşoară răcorire se va resimţi în perioada 7-8 iulie şi, posibil, în zilele de 14 şi 15 iulie.

În jurul datei de 7 iulie şi din nou în perioada 13-14 iulie vor fi averse pe arii relativ extinse, în restul intervalului probabilitatea pentru fenomene de instabilitate atmosferică fiind redusă.

Muntenia

Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a intervalului, cu zile caniculare la câmpie (7 iulie şi din nou în perioada 11 – 12 iulie), cu o medie a temperaturilor maxime de peste 32…33 de grade.

Minimele termice vor fi cuprinse, în general, între 16 şi 19 grade. O răcorire a vremii se va resimţi în jurul datei de 8 iulie şi, posibil, şi în 14 şi 15 iulie.

Averse locale se vor semnala în data de 7 iulie, în restul timpului (cu excepţia zilelor de 13 şi 14 iulie) probabilitatea de ploaie fiind redusă.

La mare

În cea mai mare parte a intervalului, va predomina vremea călduroasă, cu zile caniculare în vestul regiunii (în perioadele 6 – 7 iulie şi 11 – 12 iulie), când media maximelor va depăşi 30…32 de grade, iar a minimelor de 19…20 de grade.

În perioada 8 – 9 iulie şi în jurul datei de 15 iulie este estimat un regim termic mai ponderat, cu valori diurne de 26…29 de grade, mediat regional.

Manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala local în data de 7 iulie, însă în general probabilitatea de ploaie va fi redusă în majoritatea zilelor din intervalul de referinţă.

La munte

Vremea caldă va predomina pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, media maximelor termice urmând a fi de 18…22 de grade, iar a minimelor de 8…14 grade. Vor fi şi scurte perioade de vreme răcoroasă (chiar rece dimineaţa şi noaptea), în zilele de 8 şi 9 iulie şi, posibil, 14 – 15 iulie.

În intervalele 6 – 7 iulie şi 12 – 15 iulie, probabilitatea pentru fenomene de instabilitate atmosferică local accentuată va fi mai ridicată.