Încă din seara de sâmbătă, starea vremii, care părea că e în încălzire, se schimbă. Apar norii și revin ploile, mai ales în jumătatea sudică a țării.

Sunt prognozate ploi în Carpații Meridionali și de Curbură, dar și în zonele submontane ale acestora. Vorbim însă de temperaturi apropiate de normalul perioadei.

Deja s-a atins maxima prognozată de meteorologi. Se înregistrează 19°C în localitatea Rădeană Gura Hond. Cel mai răcoare este la Mahmudia. Acolo termometrele arată doar 9°C.

De mâine, temperaturile sunt într-o ușoară creștere, maxime de până la 20-21°C, iar săptămâna viitoare un val de aer rece va traversa din nou zona țării noastre. Temperaturile vor mai scădea cu câteva grade, mai ales în regiunile extracarpatice, unde astăzi așteptăm ploi mai însemnate cantitativ.

Ploile încep în Vest și Nord-Vest

De săptămâna viitoare încolo încep ploile în regiunile din vestul și nord-vestul țării și vor fi în extindere către mijlocul săptămânii viitoare, în mai toate regiunile.

Astăzi, temperaturi apropiate de normalul perioadei 19° Baia Mare, Oradea, Timișoara, cam 13° la Brașov și 15° la Sibiu. Cu ploaie în zona Transilvaniei în această după-amiază și cu temperaturi de 17-18° în Capitală. O maximă de 18°C se înregistrează în acest moment.

Temperaturi scăzute în zona de est a Transilvaniei, așa cum s-a întâmplat și noaptea precedentă, vor fi cam 0° la Miercurea Ciuc și nu mai mult de 2° la Brașov, dar cerul va rămâne temporar noros, cu ploi pe parcursul nopții în sudul și centrul țării.

După această vreme însorită, cu un vânt moderat, spre seară, meteorologii spun că va crește probabilitatea apariției precipitațiilor. În zona Bucureștiului, cerul se va acoperi de nori și, iată, este posibil să și plouă.

Mâine sunt din nou prognozate ploi, dar pe fondul unor temperaturi ceva mai ridicate s-ar putea atinge 19, chiar 20° oricum, această maximă de 20° este posibil să se păstreze până spre mijlocul săptămânii viitoare în zona Capitalei.

Duminică e încă bine

Valorile termice diurne vor fi ușor mai ridicate decât în ziua anterioară în aproape toată țara. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în special în a doua parte a zilei; vor fi averse, pe alocuri însoțite și de descărcări electrice în zonele montane și submontane și pe arii mai restrânse în restul teritoriului.

La munte, la altitudini de peste 1800 m, precipitațiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe crestele montane și în sudul Banatului.

Temperaturile maxime se vor încadra între 14 și 21 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 4 și 11 grade, mai coborâte în depresiunile Carpaților Orientali. Izolat vor fi condiții de ceață.

În București, valorile termice diurne vor fi ușor mai ridicate decât în ziua anterioară. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și posibil ploi slabe, de scurtă durată, mai ales în a doua parte a zilei. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi în jur de 19 grade, iar cea minimă de 5…8 grade.

De luni, începe instabilitatea

Vremea va deveni în general instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate și se vor semnala averse în jumătatea de vest a țării și local în rest, pe arii restrânse însoțite de descărcări electrice. Izolat vor fi cantități de apă însemnate și condiții de grindină.

La munte, la altitudini mari, precipitațiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe crestele montane, în sudul Banatului și în Moldova.

Temperatura aerului va avea valori în jurul celor specifice perioadei, astfel că maximele se vor încadra între 14 și 20 de grade, iar minimele între 3 și 10 grade. Izolat vor fi condiții de ceață.

În București,  cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și probabilitate mai mare pentru averse după-amiaza și noaptea. Vântul va sufla slab și moderat. Valorile de temperatură se vor situa în jurul mediilor multianuale, astfel că maxima va fi de 18…20 de grade și minima de 7…9 grade.