Avertizare ONU: Calitatea aerului este amenințată de un „penalti climatic”

poluare

Poluare / SURSA FOTO: Dreamstime

Efectele schimbărilor climatice au dus la intensificarea valurilor de caniculă și incendii de vegetație care degradează grav calitatea aerului și afectează starea de sănătate a întregii populații, a avertizat Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Conform unui nou raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), agenţie specializată ONU, o dinamică de intensificare reciprocă între poluarea aerului şi încălzirea globală va provoca un „penalti climatic”. Acest fapt poate afecta viața a milioane de oameni.

OMM acordă o atenție sporită asupra impactului gazelor degajate în urma incendiilor forestiere din 2021 când, la fel ca în 2020, căldura şi seceta au exacerbat propagarea incendiilor de pădure în vestul Americii de Nord şi în Siberia, provocând o creştere considerabilă a nivelurilor de particule fine (PM 2.5) nocive pentru sănătate. Aceste degajări au afectat într-o mare măsură calitatea aerului și, implicit, a afectat clima.

Încălzirea globală va afecta sănătatea umană și ecosistemele

„Potrivit estimărilor, chiar dacă emisiile sunt reduse, încălzirea planetei va provoca o sporire a incendiilor de pădure şi a poluării atmosferice pe care acestea o cauzează”, a explicat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Într-un comunicat de presă, Taalas evidențiază că acest fenomen va avea efecte asupra sănătăţii umane, dar va afecta de asemenea ecosistemele întrucât poluanţii atmosferici se depun pe suprafaţa Terrei.

„Am observat acest proces în timpul caniculelor care au lovit Europa şi China anul acesta, când condiţiile atmosferice stabile, o expunere puternică la soare şi vânturile reduse au favorizat un nivel de poluare ridicat”, a precizat secretarul general.

Potrivit observaţiilor cercetătorilor, suprafaţa anuală totală arsă arată o tendinţă în scădere în decursul ultimelor decenii, datorită diminuării numărului de incendii în savane şi preerii.

Situația de anul acesta este un preambul despre ce ne rezervă viitorul

Incendii forestiere intense au dus la concentraţii anormal de ridicate de particule PM 2.5 în Siberia, Canada şi vestul Statelor Unite în iulie şi august 2021. În Siberia orientală, aceste concentraţii au atins niveluri care nu au mai fost „niciodată înregistrate anterior”, potrivit OMM, în principal din cauza temperaturilor deosebit de ridicate şi a secetei din sol.
În ceea ce priveşte situaţia de anul acesta, este un „preambul a ceea ce ne rezervă viitorul, întrucât o nouă creştere a frecvenţei, intensităţii şi a duratei valurilor de căldură sunt îngrijorătoare”, potrivit Taalas.

Potrivit estimărilor Grupului de experţi interguvernamentali privind schimbările climatice (IPCC), probabilitatea producerii unor incendii forestiere de proporţii catastrofale la scara celor din Chile în 2017, Australia 2019 sau vestul Statelor Unite în 2021 și 2022, ar urma să crească de la 40% până la la 60% până la sfârşitul secolului dacă emisiile sunt ridicate şi de la 30% până la 50% dacă emisiile sunt reduse.