Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări cod portocaliu și cod galben de vreme rea pentru aproape întreaga țară, valabile în intervalul 3 iunie, ora 12, până pe 4 iunie, ora 3. Se anunță fenomene precum averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu cantități semnificative de apă și grindină.
Avertizări meteorologice pentru România: Cod galben
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări cod portocaliu și cod galben de vreme rea, cuprinzând aproape întreaga țară, cu efecte vizibile în intervalul 3 iunie, ora 12, până pe 4 iunie, ora 3. Aceste avertizări sunt emise ca urmare a fenomenelor de instabilitate atmosferică temporar accentuată care se vor manifesta în diverse regiuni.
Potrivit ANM, în intervalul menționat, se așteaptă perioade cu instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a țării. Aversele torențiale, descărcările electrice și intensificările de scurtă durată ale vântului vor fi fenomenele predominante. Pe arii restrânse, se vor înregistra vijelii și grindină, iar în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor ajunge între 20 și 25 de litri/mp, cu izolat peste 30-40 de litri/mp. Aceste fenomene vor fi întâlnite și în extremitatea estică a țării.
”În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp”, transmit meteorologii.
Cod Portocaliu: Avertizare de instabilitate atmosferică accentuată
Începând de luni, de la ora 15, intră în vigoare o avertizare de cod portocaliu de instabilitate atmosferică, menținută până marți, la ora 3 dimineața. În aceste regiuni, precum Banat, Crișana, Transilvania, Oltenia și nord-vestul Munteniei, se prognozează intensificări ale vântului, ploi torențiale și descărcări electrice frecvente. Cantitățile de apă pot depăși 30-40 l/mp, iar în unele zone se estimează chiar peste 50-60 l/mp în intervale scurte de timp.
Conform informațiilor ANM, aceste condiții meteorologice pot fi periculoase și pot genera inundații, de aceea este important să se ia măsuri de precauție și să se urmărească cu atenție avertizările emise de autorități.
”În Banat, Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Olteniei şi în nord-vestul Munteniei vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 60…80 km/h), vijelii, grindină de medii şi posibil mari dimensiuni, averse torenţiale şi frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 30…40 l/mp şi izolat de peste 50…60 l/mp”, informează ANM.
Prognoza pentru Municipiul București
În perioada 3 iunie 2024, de la ora 10:00, până la 4 iunie 2024, ora 03:00, municipiul București se pregătește să facă față unor condiții meteorologice variate și potențial periculoase. Se așteaptă temperaturi ridicate, cu un grad crescut de disconfort termic, iar indicele temperatură-umezeală ITU va atinge pragul critic de 80 de unități în timpul după-amiezelor.
De asemenea, este prevăzută o accentuare a instabilității atmosferice, care poate genera fenomene precum înnorări, vijelii, grindină, averse și descărcări electrice frecvente. Vitezele vântului se vor situa în general între 55 și 60 km/h. Temperatura maximă estimată va fi de 33 până la 34 de grade Celsius.
UPDATE: Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni o atenționare meteo de tip Cod galben pentru 19 județe și Capitala.
Potrivit meteorologilor, până marți dimineața la ora 3:00, în cea mai mare parte a țării, se vor înregistra perioade de instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, pe arii restrânse, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 l/mp în intervale scurte de timp sau prin acumulare, iar în anumite zone izolate se pot înregistra și peste 30 – 40 l/mp.
„Astfel de fenomene meteorologice vor fi prezente pe arii restrânse și în extremitatea estică a țării”, au subliniat specialiștii ANM.
Atenționarea meteo de tip Cod galben afectează județele: Satu Mare, Maramureș, Bistrița – Năsăud, Suceava, Harghita, Neamț, Covasna, Bacău, Vrancea, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Ilfov și municipiul București.