Fie că vorbim despre case sau blocuri, o mulțime de imobile nu contract individual pentru gaz și curent, iar oamenii primesc electricitate și gaz de la rețele improvizate care le pun viața în pericol.
În Bragadiru, pe strada Iernii, s-au construit 124 de apartamente, multe dintre ele fiind vândute din faza de proiect. Oamenii plătind avansul, deși au primit doar promisiuni de vânzare – cumpărare, care le garantau utilităţi.
Dezvoltatorul a amânat semnarea contractelor de vânzare cumpărare, cu toate că oamenii s-au mutat în imobile în urmă cu câțiva ani, iar în urmă cu câteva zile, s-au trezit fără curent electric.
,,Au fost cei de la ENEL, au văzut avaria, au văzut că contorul este expirat şi atunci au intrerupt curentul definitiv” a declarat unul dintre locatari.
Cele 124 de apartamente au fost racordate la reţea printr-o dispoziţie de organizare de şantier. Adică un contor pe care dezvoltatorul are voie să-l folosească doar cât construieşte. Totuși, situaţia a continuat și după ce oamenii s-au mutat.
Această practică este foarte întâlnită pe o piață imobiliară prea puțin controlată, deși este ilegală și foarte periculoasă.
Singura soluţie provizorie pe care a reușit să o găsească investitorul din Bragadiru a fost montarea unui generator. Dar și pe acesta îl mai opreşte însă din când în când, și îi lasă pe oameni în frig şi întuneric.
Conform ordinului ANRE – 59 din 2013: “responsabilitatea pentru racordarea la reţeaua de curent electric este a dezvoltatorului.”
Dezvolatorul trebuie să se asigure că au fost efectuate pe cheltuiala lui, toate lucrările.
Această parctică a fost evidențiată, în urma incendiului din Chiajna, unde un bloc a luat foc, după ce sistemul electric s-a defectat. Din câte se pare, apartamentele au fost branşate tot printr-o dispoziţie de organizare de şantier.
Din păcate asistăm la un “build, sale, run” (“construieşte, vinde, fugi”) şi implicaţiile le vedem. Mă întrebă cineva zilele trecute oare vor mai putea lua foc nişte mansarde? Atâta vreme cât lucrurile au fost făcute la fel, cu siguranţă se vor mai întâmpla. Suntem într-o perioadă tulbure, ia-ţi un an jumătate, vizitează 50 de apartamente, judecă cu toate datele pe care le primeşti de acolo, pentru că altfel vei lua o decizie pe termen lung bazată pe emoţie de moment”, a declarat Florin Enache pentru știrileprotv.ro
Prin urmare, daca intenționați să va cumparați o locunță, aveți grijă să verificați cu atenție contractul.