O să fie rău! Românii trebuie să evite să ia credite: Va fi jale după luna martie 2022. Acesta este semnalul crunt dat de Mircea Coșea. El a fost extrem de categoric: toți trebuie să facem cheltuieli pentru casă și să ne păstrăm economiile doar în moneda națională.
“Toată omenirea a intrat în criză. Nu e numai o criză pandemică, e o criză economică”
Mai multe detalii despre ce va urma în anul 2022 a oferit cunoscutul economist într-un interviu pentru DC News. El a spus că anul viitor va fi foarte dificil din punct de vedere financiar.
„Pentru 2022, le-aș recomanda oamenilor să conștientizeze faptul că am intrat în criză. Toată omenirea a intrat în criză. Nu e numai o criză pandemică, e o criză economică, ce s-a amplificat printr-o inflație foarte puternică, prin apariția primelor semne ale unei crize energetice și alimentare. România nu va scăpa de aceste efecte ale crizei globale, iar asta înseamnă un 2022 foarte complicat, foarte greu.
Este greu să avem o predictibilitate, dar nu una în sensul dacă o să fie bine sau rău. O să fie rău! Este greu să avem o predictibilitate cât de rău va fi, pentru că, în această situație, anumite țări au reușit să aibă o politică economică orientată în așa fel încât efectele crizei globale au fost atenuate. Mă refer la țările din Europa care au aplicat niște măsuri economice ce au redus costul facturilor la populație”, a spus Mircea Coșea.
Se va trăi mai greu și probabil că se va consuma mai puțin
În opinia sa, populația trebuie să fie foarte atentă cum își cheltuiește banii. Aceștia vor fi diminuați ca valoare prin inflație și prin scăderea puterii de cumpărare.
„Se va trăi mai greu, probabil că se va consuma mai puțin și se vor plăti foarte, foarte greu obligațiile pe care cetățenii români le au față de stat, mă refer la impozite și taxe, și față de cei care produc utilitățile (energie electrică, gaz, căldură, șamd). E nevoie de foarte mare prudență“, a precizat economistul Mircea Coșea.
Acesta a arătat că anul viitor nu este unul în care să se facă foarte mari cheltuieli, e un an în care vacanțele ar trebui să fie drămuite mai cu atenție, un an în care ar trebui să existe niște priorități.
„În primul rând, grija pentru sănătate. E nevoie de cheltuieli mai mari pentru ceea ce înseamnă prevenirea bolilor, consumul de medicamente și orice cheltuială pentru o sănătate mai bună. În doilea rând, e nevoie de cheltuieli sporite pentru educație. Românii au obligația, în 2022, să cheltuiască mai mult pentru educația copiilor.
Deja e al treilea an în care copiii suferă din cauza acestor probleme cu școala online. Să cumpere mai multe cărți și, eventual, să-i dea la meditații, pentru a le putea asigura un nivel de pregătire corespunzător”, a spus acesta.
Nu e un an în care să iei credite în valută
El a arătat că trebuie să avem o preocupare pentru o educație permanentă la nivelul adulților. În alte țări, această politică a educației permanente înseamnă o diminuare a dramei de a-și pierde locul de muncă.
„Dacă locul de muncă dispare, din cauza acestor crize, având o educație mai amplă, poți să te orientezi în altă parte și nu rămâi șomer. În general, oamenii trebuie să înțeleagă faptul că nu e un an în care să iei credite în valută, nu e un an în care să faci cheltuieli pentru investiții în casă.
Trebuie să se pună bani pentru ceea ce se va întâmpla cu prețurile utilităților, în special după luna martie 2022, când ele vor crește foarte mult în România”, a mai arătat cunoscutul economist.
Mircea Coșea a susținut că economiile trebuie păstrate doar în moneda națională.
„Nu știm ce se va întâmpla cu acest curs și, în plus, din punct de vedere personal, nu cred că este bine să se investească în criptomonede în această perioadă, pentru că va exista o lipsă totală de predictibilitate și pe această piață“, a conchis economistul Mircea Coșea.