Administrare suplimentară de vitamina D
Societatea internațională Endocrine Society recomandă persoanelor cu vârsta de peste 75 de ani să ia în considerare administrarea de suplimente de vitamina D. Tinerii obțin cea mai mare parte a vitaminei D de la soare, dar adulții mai în vârstă au nevoie de 800 UI de vitamina D pe zi din alimente sau suplimente.
De asemenea, adulții în vârstă sunt mai puțin expuși la lumina soarelui, care este principala sursă de producere naturală a vitaminei D. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră devine mai puțin eficientă în sintetizarea vitaminei D din lumina soarelui, iar rinichii și ficatul își pierd o parte din eficiență odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce face mai dificil pentru organism să mențină niveluri adecvate de vitamină.
Deficitul este frecvent la adulții în vârstă, unul din cinci adulți în vârstă din Australia având deficit de vitamina D. Factorii de stil de viață, cum ar fi petrecerea mai puțin timp în aer liber și aportul alimentar insuficient de vitamina D, contribuie la acest risc crescut. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, care este esențial pentru menținerea densității și rezistenței oaselor.
Pe măsură ce îmbătrânim, oasele noastre devin mai fragile, crescând riscul de fracturi și afecțiuni precum osteoporoza. Vitamina D poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de infecții respiratorii, care pot fi mai grave în acest grup de vârstă.
Suplimentele cu vitamina D pot reduce riscul de deces prematur.
Conform analizei sistematice a societății, există dovezi moderate care sugerează că suplimentele cu vitamina D pot reduce riscul de deces prematur. Societatea estimează că suplimentele pot preveni șase decese la 1.000 de persoane, dar numărul real ar putea varia de la 11 decese mai puțin la niciun beneficiu.
Testele de sânge de rutină pentru măsurarea nivelului de vitamina D nu sunt necesare pentru majoritatea persoanelor sănătoase de peste 75 de ani, deoarece nu există dovezi clare că testele regulate oferă beneficii semnificative, cu excepția cazului în care persoana are o afecțiune medicală specifică care afectează metabolismul vitaminei D.
În majoritatea cazurilor, abordarea recomandată pentru persoanele de peste 75 de ani este de a lua în considerare un supliment zilnic, fără a fi nevoie de teste, notează MedicalXpress.