Cu alte cuvinte, majoritatea oamenilor au un metabolism „lent”, care poate afecta capacitatea organismului de a-și susține în mod optim procesele biologice de bază. Obiceiurile alimentare și stilul de viață oferă oportunități numeroase de a vă stimula metabolismul și, în cele din urmă, de a vă îmbunătăți bunăstarea organismului, potrivit Mindbodygreen.
Ce este metabolismul și de ce este atât de important
Metabolismul reprezintă procesul prin care alimentele sunt transformate în energie, care este esențială organismului.
Această energie (altfel spus caloriile) este folosită sau „arsă” pentru a sprijini cele mai elementare funcții ale corpului, cum ar fi respirația, circulația sângelui și absorbția nutrienților.
De asemenea, furnizează energie pentru reacții fiziologice complexe (inclusiv sinteza ADN, transcripția ARN și semnalizarea celulelor neuronale în creier), precum și acțiuni care necesită mai multă energie (cum ar fi funcția imunitară, răspunsurile inflamatorii sănătoase și activitatea fizică).
Metabolismul este strâns legat de rata metabolică sau de numărul de energie/calorii pe care le folosiți sau „ardeți”, în fiecare zi. Rata metabolică depinde de rata metabolică bazală (cunoscută și sub denumirea de rata metabolică de repaus – RMR), de termogeneză și de activitatea fizică.
Metabolismul și sănătatea
Metabolismul este un proces biologic care afectează modul în care corpul folosește energia și caloriile. Aceasta implică o varietate de căi metabolice importante, inclusiv cele care afectează compoziția corpului, echilibrul energetic, echilibrul zahărului din sânge și nivelul lipidelor din sânge.
Cum poate fi accelerat metabolismul
Dacă genetica joacă un rol important în cât de „rapid” este metabolismul, există unele obiceiuri pe care le puteți încorpora în rutina zilnică pentru a susține metabolismul și a îmbunătăți sănătatea metabolică. Iată ce se poate face.
Hidratați-vă mai bine
Hidratarea este cheia unui metabolism care merge brici. Apa este necesară pentru reacțiile metabolice ale celulelor. De asemenea, s-a demonstrat că apa declanșează un proces numit termogeneză, care poate crește rata metabolică cu până la 30% timp de o oră. Potrivit specialiștilor, consumul de apă rece poate fi deosebit de benefic grație energiei pe care corpul trebuie să o ardă pentru a încălzi apa.
Încercați să aveți o rutină de somn sănătoasă
Pe lângă sănătatea pielii și a creierului, rutina unui somn de calitate este cheia pentru bunăstarea metabolică. După cum explică medicul Audrey Kelley, un somn insuficient poate duce la creșterea stresului oxidativ și la fluctuații hormonale, ambele putând afecta metabolismul.
Adoptați o dietă bogată în nutrienți
”O dietă în stil mediteraneean este cea mai bună modalitate de a promova, în mod natural, un metabolism sănătos”, explică dieteticianul Maddie Pasquariello. Alimentele care stimulează metabolismul includ carbohidrați complecși, proteină slabă, grăsimi nesaturate, fructele și legume.
Țineți cont de hormoni
Hormonii, sau mesagerii chimici ai corpului, afectând aproape fiecare proces din organism. De exemplu, hormonii tiroidieni au legătură cu consumul de energie și greutatea corporală. Același lucru este valabil și pentru cortizol ( hormonul stresului) și insulină, care este implicată în metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor.
Luați suplimente care susțin metabolismul
Pentru sprijinirea metabolismului, luați în considerare adăugarea unor suplimente de calitate.
Reglați nivelul de stres
Nicio abordare a îmbunătățirii metabolismului nu va fi completă fără managementul stresului. Când te simți stresat, glandele suprarenale (situate pe rinichi) eliberează cortizol, punându-ți corpul în modul de luptă sau de fugă, spune Kelley. „Acest lucru va oferi o explozie de energie în timp ce, simultan, se întrerup alte funcții ale corpului și se încetinește metabolismul”, explică ea. În plus, creșterea nivelului de cortizol crește apetitul pentru alimente foarte sărate și dulci, încetinind și mai mult metabolismul, spune Kelley.