Cu aceasta ocazie, declara ca Guvernul va continua sa sustina uzina. La o zi de la evenimente, propune Guvernului suplimentarea bugetului pentru programul de subventii pentru fermierii care doresc masini agricole. Desigur, orice legatura intre cele doua subiecte – fabrica Tractorul si subventii – a fost negata de premier.

Este probabil ca agricultura romaneasca, astazi cea mai in suferinta din Europa, are nevoie de mult mai mult decat cateva tractoare pentru a deveni eficienta. Dar nu am auzit nici un cuvant de la domnul Tariceanu in legatura cu cat de bun a fost acest program. Poate ca cele zece milioane de euro alocati subventiilor pentru tractoare ar fi trebuit folosite in alta parte. Nici o analiza nu a precedat propunerea din Guvern, doar fraze goale, cum ca avem nevoie de masini, agricultura are nevoie de sprijin si altele asemenea. Intrebari firesti, legate de cine a cumparat tractoare, ce fel, cum le-a folosit, ce influenta a existat asupra productiei agricole, asupra situatiei financiare a fermierilor, cum au finantat diferenta dintre pret si subventie, ce a facut fabrica Tractorul, principalul beneficiar al programului, cu banii astfel incasati nu au inca un raspuns. In schimb, majoritatea membrilor Guvernului sustine ferm prelungirea programului. In particular, domnul prim-ministru are o afacere. Daca angajatii sai i-ar fi cerut sa le dea mai multi bani pentru investitii, prima intrebare ar fi fost cum au cheltuit pana atunci bugetul si ce rezultate va aduce noua investitie. Dar logica si regulile aplicate in afaceri sucomba, se pare, de indata ce cineva se angajeaza in administratie.

Oricine a stat de vorba cu un fermier poate spune ca, dincolo de tractoare, principalele sale probleme sunt legate de lipsa unui sistem coerent de colectare si distributie a produselor agricole, de greutatea cu care se poate face profit pe o suprafata de doua hectare sau de lipsa oricarei strategii privind incurajarea unor culturi sau a altora. Nici nu trebuie sa fii mare specialist pentru a descoperi ca politica de colectare si distributie de legume si fructe, de exemplu, este dominata de samsari. La fel, este suficient un spirit de obsevatie mediu pentru a sesiza ca fermierii cultiva, toti, pepeni sau mazare, sau morcovi, dupa cat de bine le-a mers vecinilor anul anterior.
Aceasta fixatie numita subventie pentru tractoare scoate, de fapt, la iveala o abordare destul de amatorista in agricultura, ca si in alte domenii.