Prin utilizarea curentului electric și a peroxidului de hidrogen, cercetătorii au reușit să extragă litiu din minereul de spodumen într-un mod care reduce costurile cu 35,6% și scade poluarea cu dioxid de carbon cu 75,3% spre deosebire de metodele utilizate în prezent în industrie.
Vehiculele electrice se bazează în principal pe bateriile litiu-ion
Vehiculele electrice se bazează în principal pe bateriile litiu-ion pentru energie și au reprezentat aproximativ 80% din cererea pieței în 2024. Datele estimează că cererea globală va crește de șapte ori până în 2030, ceea ce înseamnă că trebuie să reducem impactul pe care extracția litiului îl are asupra mediului, potrivit TheCooldown.
Una dintre cele două tehnici primare de extracție implică pomparea saramurii bogate în litiu din acviferele subterane la suprafață. Apoi este lăsată să se evapore și este procesată cu substanțe chimice, pentru a obține litiu. Această metodă utilizează un volum mare de resurse locale de apă și ocupă suprafețe mari de teren pentru procesul de evaporare. Utilizarea excesivă a energiei și scurgerea chimică reprezintă o îngrijorare privind aceste operațiuni.
Alternativ, tehnicile miniere tradiționale necesită temperaturi incredibil de ridicate pentru procesarea minereului, precum și substanțe chimice pentru a face posibilă extracția litiului. Se știe că minele afectează habitatele, perturbă ecosistemele și produc produse secundare toxice.
Peroxidul de hidrogen a facilitat un transport mai eficient al electronilor
„Cu metoda noastră putem adăuga cât de mult mineral spodumen dorim și pur și simplu creștem curentul electric pentru a genera sau accelera reacția de leșiere”, spune profesorul Feifei Shi de la Universitatea statului Pennsylvania.
În natură, minereurile purtătoare de litiu includ în principal lepidolit, spodumen și feldspat. Metodele de extragere a litiului și a altor metale valoroase din minereul de litiu includ în principal metoda calcarului, metoda acidului sulfuric, metoda clorurii și metoda gătirii sub presiune.
Folosind curentul electric, ei au reușit să excite electronii din mineral pentru a elibera ioni de litiu, iar adăugarea peroxidului de hidrogen a facilitat un transport mai eficient al electronilor. Acest lucru a dus la o eficiență observată de 92,2%, care rivalizează cu celelalte metode mai poluante.
Procesul va continua cu dezvoltarea în faza solidă
„Nu putem compromite mediul nostru doar pentru a produce litiu. Potențialul unui mod mai durabil de a crea vehicule electrice ar putea acționa ca un multiplicator și ne poate ajuta să obținem emisii zero”, a spus Shi în articol.
Ca acest proces să poată fi transformat într-o alternativă industrială scalabilă mai sunt multe lucruri de făcut, susține profesorul.
„Am extras litiu din minereuri în apă, acum trebuie să-l dezvoltăm în fază solidă pentru a finaliza procesul. Credem că aceasta este o revoluție”, a adăugat Shi.