Un avion hipersonic se află, în prezent, în dezvoltare în Marea Britanie. Acesta ar putea reduce un zbor între Londra şi Sidney, care acum durează peste 22 de ore, la numai 4 ore. Agenția Spațială Britanică precizează că va lucra îndeaproape cu Agenția Spațială Australiană pentru a crea prima „punte spațială” cu ajutorul acestui avion după anul 2030, scrie digi24.ro.
Cel mai important rezultat al acestei colaborări este motorul SABRE, dezvoltat de compania Reaction Engines.
„Când vom fi adus motorul SABRE la parametri corespunzători, zborurile către Australia s-ar putea realizat în doar patru ore […] Această tehnologie ar putea livra astfel de rezultate. Vorbim de anii 2030 pentru serviciul operațional, iar lucrările sunt deja avansate”, a declarat Graham Trunock, șeful Agenției Spațiale Britanice.
În luna aprilie a acestui an, Reaction Engines a anunțat testarea cu succes a unui sistem de răcire, simulând condiții de Mach 3,3 (peste 3.500 km/oră), adică de peste trei ori viteza sunetului. Această viteză este cu 50% mai mare decât viteza de croazieră a aeronavelor Concorde, care efectuau zboruri între New-York și Paris în doar 3 ore și jumătate. Zborurile avioanelor Concorde au fost oprite în 2003.
Motoarele SABRE combină eficiența energetică a unui motor cu reacție cu viteza unei rachete. Motorul SABRE este construit să atingă viteze de Mach 5 în atmosferă (aproape 6.000 km/h), dar ar putea fi capabil să propulseze o aeronavă prin spațiu la viteze de până la Mach 25. Interesul pentru această tehnologie este foarte mare, astfel că Reaction Engines a primit finanţări de peste 130 milioane de dolari în ultimii patru ani şi şi-a asigurat investiţii din partea unor jucători importanţi din industrie, precum BAE Systems, Rolls-Royce şi Boeing HorizonX.