Comisia Europeană a aprobat miercuri conversia în acţiuni a unei creanţe a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, în valoare de 125 milioane de euro.
Decizia Bruxelles-ului, potrivit reprezentanţilor combinatului vâlcean, ar trebui sa schimbe total structura acţionariatului în sensul că AVAS ar trebui să preia pachetul majoritar în condiţiile în care capitalul social este de doar 34 milioane de lei, de 15 ori mai mic decât conversia aprobată.
Astfel, principalii afectaţi ar urma să fie polonezii de la PCC SE, care deţin în acest moment direct şi indirect peste 30%, după achiziţii repetate, şi care se văd în postura fie să vină cu fonduri consistente pentru a-şi menţine cota, prin prisma dreptului de preemţiune pe care îl au, sau să îşi reducă drastic participaţia.
Guvernul a notificat autorităţile de la Bruxelles încă din 2008 cu privire la intenţia de a converti în acţiuni creanţele AVAS la Oltchim. Procesul a fost îngreunat de diverse plângeri depuse de PCC SE.
În octombrie 2011, aflat într-o vizită oficială la Bucureşti, comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, a cerut autorităţilor de la Bucureşti un calendar cert de privatizare a Oltchim.
Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în faţa FMI, combinatul Oltchim va fi scos la privatizare în luna aprilie a acestui an, statul urmând să cedeze întreaga sa participaţie de 54,8% din acţiunile companiei.
Tododată, Oltchim face parte din primul val de companii care vor avea management privat în luna aprilie, alături de Hidroelectrica, Romarm şi Electrica Furnizare.
Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Oltchim, programată pentru data de 12 martie, se află aprobarea demarării procedurii de selecţie a noului management.