Bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a primit marți aviz favorabil în comisiile din Parlament. Ministrul Gabriela Firea a precizat că majoritatea sumelor vor fi alocate pentru proiecte și doar o mică parte se va îndrepta către funcționarea ministerului și a instituțiilor subordonate.
Proiectul de buget pe 2023 al Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a primit marţi aviz favorabil din partea membrilor Comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 25 de voturi pentru şi 7 împotrivă. Proiectul a fost aprobat fără amendamente.
Bugetul ministerului pentru 2023 se ridică la 620 de milioane de lei
Potrivit ministrului de resort, Gabriela Firea, bugetul ministerului pentru 2023 este de 620 de milioane de lei.
„Fac precizarea că era necesară creşterea substanţială faţă de bugetul anului trecut pentru că anul curent a fost cel al proiectelor, iar anul care vine va fi cel al aplicării proiectelor dedicate familiei, egalităţii de şanse, creşterii natalităţii, de asemenea copiilor”, a declarat Firea, la prezentarea proiectului de buget.
Gabriela Firea a precizat că 42% din bugetul Ministerului Familiei este asigurat din fonduri externe nerambursabile, prin PNRR.
„Este vorba despre 50 de milioane de euro care vor fi folosiţi pentru construirea a 150 de centre de zi în toate judeţele ţării, acolo unde autorităţile publice locale, împreună cu ONG-urile vor dori să aplice pentru acest program. În cadrul, acestor centre de zi, copiii care sunt în risc de separare de familie vor primi, pe lângă educaţie, îngrijire, sprijin psihologic, vocaţional. Ceea ce ne dorim cu toţii este ca acei copii din familii vulnerabile să nu rămână acasă, să nu îngroaşe rândurile celor care abandonează şcoala. Subliniez, cea mai mare sumă, cea pe care v-am precizat-o deja, peste 200 de milioane de lei, deci 208 milioane de lei, însemnând schimbul valutar al celor 50 de milioane de euro înseamnă construirea celor 150 de centre de zi”, a adăugat ea.
O bună parte a bugetului, alocat programului de creștere a natalității
De asemenea, ministrul a anunțat într-o postare pe conturile de socializare că bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse din 2023 a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Buget din Parlamentul României.
„Am explicat punct cu punct cum se împart cele peste 620 milioane de lei pentru copiii, tinerii și familiile din România. Le mulțumesc tuturor colegilor parlamentari care au votat pentru acest buget și au înțeles necesitatea tuturor proiectelor pentru care am cerut finanțare. De asemenea, îi asigur pe colegii din opoziție că voi analiza propunerile lor și dacă există unele sustenabile voi solicita resursele necesare.
Este o reușită importantă și le mulțumesc tuturor colegilor mei pentru implicare. De asemenea, pentru care le mulțumesc liderilor coaliției de guvernare și colegilor din Guvern că au înțeles nevoia acestor proiecte și că au găsit resursele pentru toate.
În 2023, o mare parte din buget va merge – către programul de creștere a natalității, programele de creditare cu garanția statului și dobândă subvenționată, realizarea celor 150 de centre de zi pentru copii sau către înființarea direcțiilor de familie și tineret. Concret, din bugetul estimat la peste 620 de milioane de lei, aproape 92% merge către proiecte și doar circa 8% către funcționarea ministerului și a instituțiilor subordonate”, a explicat Gabriela Firea.
La Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, creditele bugetare sunt mai mari cu peste 619% faţă de execuţia preliminată pe 2022, iar cele de angajament cu 726%, fiind prevăzute la 620,3 milioane lei, respectiv 713,372 milioane lei.