În perioada pandemiei numărul cazurilor de phising au crescut atât în România cât și în lume. Astfel, pe internet circulă mailuri care par că vin din partea unor companii cunoscute, însă acestea conțin o serie de linkuri periculoase care de obicei au legătură cu pachetele comandate online. Mesajele sunt atât de bine realizate încât par legitime și nu puțini sunt cei care au căzut în plasa atacatorilor.
Înșelăciunile pe internet sunt din ce în ce mai prezente. Specialiștii în securitate cibernetică atrag atenția că acest fel de campanii. Dacă ați căzut victimă unei tentative de fraudă online, contactați numărul de urgență 1911.
„Pachetul nu a putut fi livrat deoarece taxele vamale nu au fost fost plătite” – așa arată un mesaj trimis în urmă cu câteva zile în numele Poștei Române. În același email, clientul este îndrumat să acceseze un link pentru a plăti. De aici până la a intra în capcană este doar un pas, scrie Digi24.ro.
Foarte puțini sunt cei care au răbdare să se uite cu atenție peste e-mailurile pe care le primesc despre coletele cu produsele pe care le-au comandat. Companiile de securitate informatică spun că a fost lansată o campanie de phishing. Adică atacatorii clonează site-urile unor companii cunoscute, iar clienții neatenți își dau datele fără să știe că de fapt pot rămâne fără bani în cont.
„Prin aceste campanii de emailuri frauduloase vorbim efectiv de oameni care pierd bani! Aceste mesaje sunt atât de bine create, se folosesc inclusiv de logo-ul companiei inclusiv de formatul în care aceste bănci sau companii trimit mailuri către clienții lor și atunci victima cade în plasă, crede că este un mesaj perfect legitim”, explică Liviu Arsene, expert în securitate cibernetică.
Astfel de pagini frauduloase sunt controlate integral de atacatori, spun specialiștii în securitate informatică, care atrag atenția că hackerii acționează extrem de abil și de multe ori reușesc să își ducă la capăt planul.
Cum putem evita astfel de atacuri informatice
„Folosiți direct pagina de internet a companiei atunci când vreți să verificați conturile online. Verificați adresa expeditorului când primiți e-mailuri nesolicitate, nu deschideți atașamentele și nu dați click pe linkurile din emailurile nesolicitate.”, a mai spus specialistul.
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește capacitatea de a folosi tehnologia modernă, arată ultimul studiu Eurostat.