Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, unele modificări ale Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2002 – sau Codul rutier cum este mai cunoscută – în sensul punerii în acord a prevederilor actului normativ cu dispozițiile constituționale, în ceea ce privește căile de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției.
Modificările aprobate de Guvern au fost determinate de Decizia nr. 500/2012 a Curții Constituționale, din 15 mai 2012, prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a alin. 3(1) al art. 118 din Codul rutier, care stabilește că hotărârea judecătorească privind plângerea împotriva procesului-verbal de contravenție (în domeniul rutier) este definitivă și irevocabilă. Aceasta prevedere a fost introdusă în Codul rutier în noiembrie 2010, prin Legea nr. 202/2010. Decizia CCR a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 492 din 18 iulie 2012 și este definitivă și obligatorie.
Practic, prin decizia CCR și prin modificările adoptate în acest sens de Guvern, se dă dreptul conducătorilor auto să conteste hotărârea judecătoarească prin care se soluționează plângerile pe care le depun împotriva proceselor verbale de constatare a contravențiilor rutiere. Potrivit prevederilor legale, împotriva unui proces-verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.
Până acum, hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluționa plângerea era definitivă și irevocabilă. Odată cu aplicarea noilor prevederi, conducătorii auto vor avea o cale de recurs împotriva hotărârilor judecătorești prin care judecătoria soluționează plângerile împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor de circulație.
Codul Rutier a mai fost modificat recent. Plenul Senatului a aprobat, într-o şedinţă din septembrie, proiectul de lege al Guvernului privind modificarea Codului rutier, care prevede introducerea permisului de conducere pentru mopede.
De asemenea, la mijlocul lunii noiembrie a mai apărut o modificare: Permisul de conducere categoria B este valabil 10 ani dar, dacă până acum reînnoirea înainte de data expirării se făcea doar în urma unui drum la Poliţie, o nouă lege vine să schimbe acest lucru. Reînnoirea se va face doar în urma unui control medical.
AVIZ ȘOFERILOR: Se schimbă Codul Rutier
12 decembrie 2012, 22:13
Ultima modificare în 13 decembrie 2012, 00:13
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Cum poate ieşi Blue Air din zona de turbulenţe
- Aderarea la UE a nenorocit sectorul creşterii porcilor din Ungaria
- Cel mai mare proces colectiv câştigat de clienţii Volksbank. Banca ar trebui să schimbe contractele a peste 300 de oameni
- Inedit: O mică firmă locală din Valea Jiului vinde cel mai ieftin curent din ţară
- 5 tehnologii agricole care pot mări spectaculos profitul
- HSBC va plăti o amendă de 1,92 miliarde dolari pentru a evita o anchetă privind spălarea de bani
- Perla coroanei lui Nelu Iordache a intrat în incapacitate de plată cu datorii de 215 mil. euro
- Istanbul, un megalopolis în plin boom imobiliar. Se apropie dezastrul?
- OTP Bank România şi-a majorat capitalul social pentru a doua oară în acest an
- Cererea pentru Portugalia în perioada sărbătorilor suplimentează zborurile operatorului TAP Portugal