Avizul pentru legea offshore a fost amânat. Ce nemulțumiri are Consiliul Economic și Social

sonda offshore gaze naturale petrol

SURSA FOTO: Dreamstime

Legea offshore a fost subiectul principal în ultimele săptămâni. Deși premierul Nicolae Ciucă anunța că aceasta este o prioritate și trebuie să între în vigoare cât mai repede, se pare că proiectul întâmpină mari dificultăți.

Potrivit ultimelor informații, deși Senatul a solicitat să ofere aviz până în 26 aprilie, avizarea legii offshore a fost amânată astăzi, 27 aprilie, de către Consiliul Economic și Social.

În ceea ce privește motivele invocate acestei amânări, patronatele susțin că proiectul de lege este scris foarte prost.

Totodată, sursele citate mai adaugă că nu este încă clar dacă firmele vor merge în linie cu ce își propun autoritatile, iar societatea civila nu este de acord cu modul în care vor fi cheltuiți banii. Din punct de vedere legal, termenul privind avizarea legii va expira la data de 5 mai.

Ce spunea Nicolae Ciucă?

Practic, nemulțumirile patronatelor trebuie să fie rezolvate în mai puțin de o săptămână, înainte ca termenul să expire.

Menționăm faptul că decizia Consiliului Economic și Social vine în ciuda faptului că Guvernul României își dorea implementarea acestei legi cât mai repede. Pe 15 aprilie, premierul Nicolae Ciucă anunța că liderii coaliției au depus proiectul legii offshore în Parlament și că speră ca lucrurile să se miște cât mai repede.

El mai adăuga atunci că odată ce legea va intra în vigoare, aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale vor fi extrase anual din Marea Neagră, iar România „va deveni un furnizor de securitate energetică regională” din această privință.

Totodată, șeful Guvernului spunea că legea este o prioritate pentru Coaliție și va fi adoptată în cel mai scurt timp.

Legea offshore, o prioritate pentru Guvern

„Am depus azi în Parlament, ca lideri ai Coaliției, Legea offshore. Aceasta lege deblochează investițiile din Marea Neagră și reduce dependența de gazul rusesc, oferind României șansa de a deveni lider regional iar românilor acces la gaze mai ieftine.

Iată că acum, în sfârșit, această lege, care este o prioritate a Coaliției, este depusă în Parlament și avem o majoritate care înțelege importanța acestor investiții, legea urmând să fie adoptată cât mai repede. Proiectul asigură independența energetică a României și reduce dependența de gazul rusesc, prin stimularea investițiilor în extracția de gaze naturale.

Legea depusă stabilește un regim fiscal competitiv în așa fel încât împărțirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60 % (statul român) – 40% (investitorul).

Foarte important: Legea asigură stabilitatea și predictibilitate legislativă pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum și în onshore de mare adâncime (exploatări pe uscat, de mare adâncime)”, spunea premierul în ziua în care a depus legea offshore.