Avocata lui Călin Georgescu: Guvernul analizează posibilitatea reluării turului II al alegerilor

Maria Vasii, avocata lui Călin Georgescu, a declarat într-o intervenție televizată că a fost consultată de către oficiali guvernamentali în legătură cu posibilitatea legală a organizării turului II al alegerilor prezidențiale din 2024, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis anularea scrutinului.

Avocata lui Călin Georgescu a făcut afirmații surprinzătoare, susținând că Guvernul ar căuta o soluție juridică pentru reluarea turului II al alegerilor prezidențiale.

„Astăzi, din partea Guvernului oarecum mi s-a cerut părerea dacă este legal ca acesta să emită o ordonanță de organizare a turului II, în condițiile în care există deja hotărârea CCR prin care se anulează și turul I. Din moment ce au avut curajul să se adreseze chiar mie pentru a căuta o soluție juridică privind emiterea unei ordonanțe de urgență, vă dați seama ce mesaje au fost primite din partea oficialilor, care caută deja soluții pentru a relua turul II”, a declarat Maria Vasii la Realitatea PLUS.

De asemenea, aceasta a afirmat că autoritățile „își dau seama că au greșit” și caută soluții pentru a corecta ceea ce ea numește „o uzurpare grosolană a puterii”.

„Evident că nu-mi permit să dau asemenea sfaturi. Cine a creat această situație trebuie să găsească soluții”, a adăugat avocata lui Călin Georgescu.

Până în acest moment, Guvernul nu a emis o poziție oficială cu privire la aceste afirmații.

Constituția României și legea electorală actuală nu prevăd un mecanism prin care un tur II al alegerilor să fie organizat separat de turul I, în cazul unei anulări totale a scrutinului. În mod normal, întregul proces electoral ar trebui reluat de la zero, ceea ce presupune o nouă campanie electorală și o nouă perioadă de depunere a candidaturilor.

Curtea Constituțională a României (1)
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Decizia CCR privind turul II al alegerilor

Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale pe 6 decembrie 2024, invocând nereguli electorale și influențe externe în desfășurarea scrutinului. Această decizie a dus automat la invalidarea rezultatelor turului I și la imposibilitatea organizării turului II conform prevederilor existente în legislația electorală.

În acest context, reluarea turului II ar fi posibilă doar dacă hotărârea CCR este revocată, însă actualul cadru legal nu prevede o astfel de procedură. Prin urmare, o eventuală ordonanță de urgență emisă de Guvern ar putea ridica serioase probleme de constituționalitate.