Avocati romani fara frontiere

America este in continuare destinatia numarul unu la nivel mondial pentru tinerii preocupati sa urmeze studii universitare sau postuniversitare in scoli de prestigiu. In 2000/ 2001, institutiile de invatamant superior americane au gazduit 547.684 studenti internationali, cu 6,4% mai multi decat in anul scolar anterior. Dintre acestia, 2.432 au fost romani, statisticile indicand o crestere semnificativa (+9,6%). Majoritatea tinerilor nostri sunt inscrisi intr-un program MBA (68,5% in anul academi

America este in continuare destinatia numarul unu la nivel mondial pentru tinerii preocupati sa urmeze studii universitare sau postuniversitare in scoli de prestigiu. In 2000/ 2001, institutiile de invatamant superior americane au gazduit 547.684 studenti internationali, cu 6,4% mai multi decat in anul scolar anterior. Dintre acestia, 2.432 au fost romani, statisticile indicand o crestere semnificativa (+9,6%). Majoritatea tinerilor nostri sunt inscrisi intr-un program MBA (68,5% in anul academic 1999/2000). Datele sunt la fel de interesante si din perspectiva corpului didactic: 367 profesori universitari romani predau in universitatile din SUA, ceea ce inseamna cu 16% mai multi decat in anul 1999. Cifrele nu-i includ pe cei cu domiciliu stabil in Romania sau cu dubla nationalitate.

Avocati de talie internationala

Din perspectiva acestei cresteri a interesului pentru continuarea studiilor in America, presedinta Barna Educational Center, doamna Clara Deak, se asteapta la abordarea unor domenii noi de pregatire pentru tinerii din Romania: masteratul in drept. „LL.M (Legum Magister) este singurul program de masterat in drept in SUA pentru studentii straini. O diploma de acest gen a devenit strict necesara pentru o cariera in firmele internationale de avocatura. Interesul deja manifestat de tineri se datoreaza efectelor globalizarii economiei, cresterii schimburilor pe plan international, unde Romania a inceput sa-si faca simtita tot mai mult prezenta.”
Programul american LL.M atrage cei mai bun absolventi de drept din lume. Rata de succes a celor care sunt admisi este insa de numai 12% pentru scolile de elita. Una din conditiile de fond pentru a se putea califica o constituie absolvirea unei facultati de drept. Continutul dosarului pentru candidatura este insa deosebit de important. O prezentare corecta este, de multe ori, hotaratoare pentru calificare. Doamna Deak precizeaza ca programele LL.M au o politica de admitere distincta, fapt pentru care este recomandabil sa se apeleze la ajutorul specialistilor. Programul de Admitere in Universitatile Americane (AUAP) este cotat acum lider mondial in consultanta educationala. Consilierii AUAP sunt, de obicei, ei insisi membri ai comisiilor de admitere in facultatile de drept din America si detin un spectru larg de relatii personale. Pentru a fi scutiti de eforturi si cheltuieli inutile, celor interesati sa urmeze un astfel de masterat le recomanda cu insistenta ca evaluarea initiala a foii matricole si a diplomei sa fie efectuata de un membru al Asociatiei Americane a Secretarilor Universitari si a Functionarilor Procesului de Admitere (AACRAO).

Pregatirea pentru masterat dureaza 10 luni

In America sunt, in acest moment, 85 de programe LL.M, cu un numar foarte restrans de studenti (de la 20 la 80 de participanti). Durata programului este de un an de zile, incepand cu luna august. Studiile LL.M se axeaza pe cercetarea foarte aplicata a legilor, sub supravegherea unui profesor universitar de prestigiu. Specializarea consta intr-o abordare deschisa, focalizata pe studii de caz. Programul cuprinde o serie corespunzatoare de cursuri despre sistemul legislativ american. Subiectele examenului final sunt de obicei alese de student. Costul total al unui an de studiu este cuprins intre 15.000 si 30.000 de dolari, incluzand taxa de scolarizare, cartile, cazarea in campus, masa si banii de buzunar. Bursele sunt limitate. AUAP a reusit sa obtina burse partiale numai pentru studentii exceptionali. Eforturile financiare pot fi insa usor acoperite dupa absolvire. Salariul mediu al unui licentiat „Legum Magister” este de 80.000 de dolari/an, avocatii fiind, alaturi de doctori, categoria de specialisti cu cea mai mare cautare pe piata muncii americane. De cele mai multe ori, diploma de LL.M echivaleaza cu examenul de barou in diverse state americane. Conform dreptului de emigrare, se poate lucra cel putin un an dupa absolvire intr-o firma de avocatura americana. Doamna Deak face precizarea ca multi dintre absolventii LL.M se califica pentru examenele Baroului de Stat.
Dosarele de admitere la aceste masterate in drept trebuie completate pana in luna ianuarie. Pentru a putea fi insa siguri de succes, cei care vor sa urmeze un LL.M trebuie sa se apuce de pregatirea lui cu opt-zece luni inainte. AUAP, prin Barna Educational Center, isi asuma succesul demersurilor pentru cei care solicita consultanta de specialitate cu cel putin 18 luni inainte de inceperea cursurilor. „In acest an, datorita consilierii oferite de AUAP, am avut bucuria de a avea studenti straini acceptati pentru LL.M la University of Pennsylvania, Cornell, New York University, Fordham, Wake Forest s.a.”, aflam de la Clara Deak.
Mai mult chiar, sondajul efectuat in universitati, imediat dupa atacul terorist din 11 septembrie 2001, a aratat ca nu a avut loc nici o retragere a vreunui student strain. Datele statistice releva faptul ca anul trecut studentii straini au cheltuit 11 miliarde de dolari pentru pregatirea lor.     

Sfatul specialistului

Garantii pentru admitere la studii in SUA
Invatamantul superior este considerat o investitie, chiar si pentru familiile americane. La nivel universitar, finantarile sunt foarte putine, exceptand bursele sportive. Ajutorul financiar acordat studentilor straini este si mai limitat. Din aceasta cauza este recomandabil sa se apeleze la ajutorul celor care cunosc amanuntit sistemul de admitere in institutiile de invatamant din America. Acestia selecteaza programele universitatilor care au bani disponibili pentru finantarea studiilor studentilor straini si ofera consultanta pentru alcatuirea corespunzatoare a dosarelor. Selectarea corecta a universitatilor este cruciala, avand in vedere ca in USA sunt 4.049 de universitati si mai mult de 11.000 de programe postuniversitare. Dar la fel de importanta este si alcatuirea dosarului de candidatura. Pentru admiterea la un program LL.M, spre deosebire de alte masterate, de exemplu, se solicita doar testul TOEFL, urmand ca eseurile de motivare, interviul si scrisorile de recomandare sa decida admiterea. De aceea este crucial un scor cat mai mare la TOEFL si un dosar extrem de bine realizat.
Incepand din toamna anului trecut, Barna Educational Center si AUAP s-au asociat pentru a asigura studentilor romani admiterea in universitatile nord-americane. AUAP este membra a faimoasei AACRAO si NAFSA (Asociatia Nationala a Pedagogilor Internationali), reunind 45 de directori, membri ai comisiilor de admitere. Este prima organizatie din lume care, incepand cu anul 1995, ajuta studentii straini sa intre in universitatile americane. AUAP face o selectie de 4 facultati din cadrul celor 4094 de programe universitare americane, in functie de rezultatele scolare ale candidatului, suportul financiar, preferintele personale si „cariera specific”.

Topul masteratelor in drept

Pentru prima oara, AUAP, impreuna cu consultantii sai firme juridice internationale si firme de recrutare, a stabilit, pentru anul 2002, topul celor mai bune programe LL.M.
1) Columbia
2) New York University
3) University of Pennsylvania
4) Harvard Law School
5) Cornell
6) University of California-Berkeley
7) American University
8) Wake Forest University
9) UCLA
10) Georgetown
11) Yale
12) Fordham
13) University of Chicago
14) University of Texas (Austin)
15) University of Florida
Sursa: AUAP 2002

Vitrina cartii

Modele de contracte de afaceri in romana si engleza, de Andrei Dobrescu si Fulvia Turcu, editura Niculescu, este o lucrare recomandabila tuturor oamenilor de afaceri romani sau straini, care doresc sa stabileasca raporturi contractuale comerciale rentabile, armonizate cu practicile internationale, dar si studentilor si profesorilor care predau limba engleza la facultatile de economie si de drept. Lucrarea ofera solutii noi si interesante pentru elaborarea si negocierea unor contracte din domeniile comercial, financiar-bancar si al prestarilor de servicii, reprezentand totodata o buna calauza in hatisurile economiei de piata din tara noastra. r
Pentru achizitionare: r
tel./fax: 222.03.72, 224.24.80.r
r
Cum sa vindem in limba engleza, de C. M. Georghegan si J. Gonthier, editura Niculescu, este rezultatul unei analize a situatiilor si expresiilor cele mai curente in activitatea comerciala. Lucrarea este o completare a volumului Corespondenta comerciala in limba engleza, aparut in colectia Langues pour Tous a editurii Larousse. Cartea se poate studia in cadrul unui program de instruire, dar dialogurile, conversatiile telefonice si frazele suplimentare sunt concepute pentru a servi drept referinta omului de afaceri care doreste sa discute cu un client anglofon. Cititorii se pot servi de aceasta lucrare la fel de bine pentru a pregati, de exemplu, o conversatie telefonica in vederea obtinerii unei intalniri sau o expozitie. Cum sa vindem in limba engleza este in acelasi timp un manual si un instrument de lucru pentru toti cei care vand in strainatate sau strainilor. r
Pentru achizitionare: r
tel./fax: 222.03.72, 224.24.80.r
r
Ipoteza fundamentala a cartii publicate recent la editura Trei, Retragerea statului. Difuziunea puterii in economia mondiala, de Susan Strange, si anume faptul ca granitele teritoriale ale statelor nu mai coincid cu extinderea sau cu limitele autoritatii politice exercitate asupra economiei si societatii, nu este noua. Adoptand concepte noi, mult mai cuprinzatoare, atat despre putere, cat si despre politica, autoarea dezvolta un model teoretic interesant pentru a demonstra cine guverneaza cu adevarat economia mondiala. In acest cadru, Susan Strange cerceteaza cateva din autoritatile nonstatale, de la mafii la marile firme de audit financiar si la birocratiile internationale, a caror putere o depaseste pe cea a guvernelor nationale. Cartea deschide cateva directii noi, promitatoare, pentru dezvoltarea viitoare a cercetarii si invatamantului in economia politica internationala. r
Pentru achizitionare: r
tel./fax: 224.55.26.r
Scopul lucrarii publicate de editura Straton&Rentrop, Planificarea si controlul propriei afaceri, de D. Michael Spalding, este acela de a-i indruma pe micii intreprinzatori in elaborarea unui plan de actiune pentru desfasurarea unei afaceri si adoptarea procedurilor necesare pentru a se asigura ca afacerea proiectata se inscrie pe linia planificata si are succes. Cartea se refera la operatiunile necesare activitatii unei firme mici, intr-o economie care tinde spre piata libera. Autorul foloseste stilul direct, specific american, orientat spre practica. El ofera, intr-un cadru cu aplicabilitate imediata, toate informatiile necesare micului intreprinzator, pentru elaborarea unui plan de actiune, pentru desfasurarea unei afaceri, pentru adoptarea procedurilor necesare ca afacerea sa se inscrie pe traseul planificat, punandu-i totodata la dispozitie instrumentele necesare pentru masurarea progresului in directia atingerii obiectivelor. r
Pentru achizitionare: r
tel.: 337.41.46, fax: 337.22.11.r
r
cursurir
r
Academia TAsV Rheinland in Romania organizeaza urmatoarele cursuri: r
• Introducere in managementul calitatii/Prezentarea standardului ISO 9001/2000: 21-22.03.02, Bucurestir
Pret*: 60 dolari r
• Auditori interni pentru sisteme de managementul calitatii conform ISO 9001/2000: 11- 13.03.02, Sighisoara; 18-20.03.02, Pitesti; 03-05.04.02, Constanta; 08-10.04.02, Bucurestir
22-24.04.02, Suceava; 13-15.05.02, Oradea; 10-12.06.02, Craiova; r
25-27.06.02, Galatir
Pret: 110 dolarir
• Specialist pentru sisteme de managementul calitatii**: 25-28.03.02, Bucurestir
Pret*: 180 dolarir
• Reprezentantul managementului pentru calitate intr-o organizatie, Modulul 1**: 15-18.04.02, Bucurestir
Pret: 160 dolarir
• Reprezentantul managementului pentru calitate intr-o organizatie, Modulul 2**: 20-23.05.02, Bucurestir
Pret*: 200 dolarir
• Auditori externi TAR ZERT pentru sisteme de managementul calitatii conform ISO 9001/2000**: 17-22.06.02, Bucurestir
Pret*: 250 dolari r
* Pret fara TVA: taxa de curs include suportul de curs, masa de pranz, cafele si racoritoare pentru toate zilele de desfasurare ale cursului.r
– cursantii care se inscriu la toate modulele pentru auditor extern de calitate (18 zile) beneficiaza de o reducere de 10% din costul total;r
– cursantii care provin de la organizatii care au cel putin un sistem de management certificat (sau in curs de certificare), printr-un organism de certificare al TAsV Rheinland/Berlin-Brandenburg, beneficiaza de o reducere (suplimentara) de 10% din preturile de mai sus.r
**Cuprind module constitutive ale scolarizarii pentru auditor extern de calitate, inclusiv examene in urma carora se acorda certificate din partea Akademiei Rheinland; conditia de participare la un modul este absolvirea cu succes a tuturor modulelor inferioare acestuia, la Academia TAsV Rheinland sau EOQ, IRCA, in sistem TAsV CERT sau la alta institutie ce lucreaza conform aceleiasi scheme armonizate.r
Toate cursurile de mai sus pot fi organizate si in afara acestui program, la solicitarea organizatiilor interesate, ce pot asigura un numar convenabil de participanti (in house training). De asemenea, se pot organiza la cerere urmatoarele instruiri in cadrul intern al unei firme (organizatii); r
• Introducere in managementul calitatii/Prezentarea standardului r
ISO 9001/2000; r
• Introducere in managementul mediului/Prezentarea standardului ISO 14001;r
• Introducere in managementul sanatatii si securitatii in munca/Prezentarea cerintelor OHSAS 18001.r
Informatii suplimentare: TAsV Rheinland Romania, Calea Dorobantilor r
nr. 103-105, sector 1, Bucuresti, tel.: 231.79.05, 231.79.06, r
fax.: 231.79.07, www.tuv.com