Vor banii sub formă de acțiuni la Tesla
Avocații care au contestat compensațiile în valoare de 56 de miliarde de dolari acordate lui Elon Musk, pe motiv că sunt excesive, cer acum onorarii legale record de 6 miliarde de dolari, pe care să le primească sub formă de acțiuni ale producătorului de mașini electrice Tesla, conform informațiilor furnizate de Reuters.
„Recunoaștem că suma solicitată ca onorariu este fără precedent în ceea ce privește dimensiunea absolută”, au afirmat cele trei firme de avocatură într-un dosar depus vineri la Curtea Cancelariei din Delaware.
Rata orară a acestui onorariu ajunge la 288.888 de dolari, au precizat acestea.
Elon Musk a denumit cererea drept „criminală”, postând pe platforma sa X că „avocații care nu au făcut altceva decât să dăuneze Tesla cer 6 miliarde de dolari”.
Tesla și avocatul lui Musk nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Compania este obligată să plătească onorariile avocaților care l-au reprezentat pe Richard Tornetta, un acționar care l-a dat în judecată pe Musk în 2018 pentru pachetul său de salarii, o acțiune pe care un judecător din Delaware a respins-o în ianuarie.
Producătorul de vehicule electrice este solicitat să acopere aceste costuri legale pentru că a beneficiat de anularea pachetului salarial al lui Musk, despre care echipa juridică afirmă că ar rezulta în returnarea către producătorul auto a 266 de milioane de acțiuni.
„Prin această structură, suma de plată este direct legată de beneficiul creat și evită să afecteze în mod direct bilanțul Tesla pentru a plăti comisioane”, au scris avocații, adăugând că acest comision ar fi deductibil fiscal pentru Tesla.
Suma cerută de avocați poate fi contestată
Kathaleen McCormick, responsabilă cu cazul și care va decide asupra onorariului, a descris salariul lui Musk drept „de nemăsurat” în hotărârea sa.
Compania poate contesta suma solicitată ca onorariu, deoarece are o cerere similară de onorariu într-un alt caz, legat de salariile directorilor săi.
Cele mai mari acorduri în procese cu acționarii au avut loc în instanțe federale. Cel mai mare onorariu a fost de 688 de milioane de dolari în 2008, pentru echipa juridică care a obținut un acord de 7,2 miliarde de dolari într-un caz de fraudă cu valori mobiliare, asociat cu falimentul Enron Corp.
Solicitarea de onorariu legal de la Tesla survine într-un moment în care Curtea Supremă din Delaware examinează o cerere de onorariu de 267 de milioane de dolari într-un caz care s-a încheiat cu un acord de 1 miliard de dolari implicând Dell Technologies.
Onorariile uriașe ale avocaților, un adevărat fenomen în Statele Unite
Judecătorii din Delaware au afirmat că urmărirea cauzelor adânc în litigiu, prin depoziții și procese, ar trebui să conducă la un procent mai mare din suma recuperată, pentru a reflecta riscul și efortul.
Cazul referitor la salariul lui Musk a constat într-un proces de o săptămână.
Oponenții acestei abordări susțin că, odată cu creșterea în dimensiune a înțelegerilor și hotărârilor, avocații ar trebui să primească un procent mai mic, pentru a evita supra-compensarea.
Echipa juridică a afirmat că suma solicitată ca onorariu reprezintă aproximativ 11% din hotărâre.
Pachetul de plată al lui Musk a constat în opțiuni pe acțiuni, care i-au permis să achiziționeze acțiuni Tesla la prețuri foarte reduse și i-au impus să dețină acțiunile timp de cinci ani.
Echipa juridică a cerut acțiuni fără restricții de vânzare.
Echipa juridică a acționarilor este formată din trei firme de avocatură: Bernstein Litowitz Berger & Grossmann și Friedman Oster & Tejtel, ambele cu sediul în New York, și Andrews & Springer din Wilmington.