Patru dintre cele mai mari case de avocatură din Capitală au simţit că a venit momentul să profite de pe urma înmulţirii proiectelor din provincie, aşa că au început să-şi deschidă birouri locale. Extinderea teritorială le poate aduce venituri de milioane de euro. În condiţiile în care firmele locale fie nu au sesizat încă îndeajuns noile oportunităţi oferite de dezvoltarea proiectelor investiţionale în provincie, fie nu dispun de personal specializat şi de know-how, er
Patru dintre cele mai mari case de avocatură din Capitală au simţit că a venit momentul să profite de pe urma înmulţirii proiectelor din provincie, aşa că au început să-şi deschidă birouri locale. Extinderea teritorială le poate aduce venituri de milioane de euro.
În condiţiile în care firmele locale fie nu au sesizat încă îndeajuns noile oportunităţi oferite de dezvoltarea proiectelor investiţionale în provincie, fie nu dispun de personal specializat şi de know-how, era de aşteptat ca marile cabinete din Bucureşti să încerce să acapareze şi această felie. „Actualul ritm de dezvoltare a economiei romåneşti creşte acut nevoia de servicii juridice de calitate în provincie, unde există deja clienţi care derulează sau care au în plan proiecte majore şi care au nevoie de expertiză juridică şi la Bucureşti, dar mai ales la nivel local“, explică Ovidiu Constantinescu, PR manager în cadrul firmei Boştină şi Asociaţii, unul dintre motivele pentru care compania şi-a deschis reprezentanţe în teritoriu. Cea mai activă companie de avocatură autohtonă, din punctul de vedere al expansiunii teritoriale, firma înfiinţată de Doru Boştină estimează că cele 15 birouri din provincie vor contribui cu circa patru milioane de euro la veniturile grupului în 2008.
„Vom continua extinderea, în măsura în care ea se justifică şi se susţine din punct de vedere economic. Credem că segmentul acesta de consultanţă juridică va cunoaşte o creştere remarcabilă în următorii doi – trei ani“, spune Ovidiu Constantinescu. Un alt argument în favoarea deschiderii unor noi reprezentanţe, precizează reprezentantul Boştină şi Asociaţii, este faptul că „încasările realizate de birourile teritoriale în primele şase luni din 2008 sunt triple comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut“.
Potrivit specialiştilor, investiţia iniţială într-un birou regional depăşeşte rareori 50.000 de euro. Aceasta, în cazul în care extinderea se realizează pe cont propriu, nu prin asocierea cu o companie locală, caz în care costurile vor fi, evident, mult mai mici. „Nu am încercat varianta facilă, de a stabili parteneriate cu cabinete locale, ci am dorit neapărat să deschidem birouri sub nume propriu“, explică Ovidiu Constantinescu. Strategie adoptată şi de Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen la deschiderea reprezentanţelor din Timişoara şi Braşov, dar şi de Muşat şi Asociaţii, în cazul cabinetului pentru care a primit aprobarea din partea Baroului Constanţa.
Tarife de pånă la cinci ori mai mici decåt în Capitală
Pe viitor, spune Gabriel Zbårcea, compania vizează oraşele mari, şi, „în plus, nu excludem extinderea casei noastre de avocatură prin absorbţia sau achiziţia unei alte companii de profil“.
În Bucureşti, există 400 de cabinete de avocaţi, altele decåt cele individuale (asociate, grupate şi societăţi civile profesionale), de două ori mai multe decåt în toate judeţele ţării la un loc. Multinaţionale precum Clifford Chance, Schoenherr, Linklaters, Wolf Theiss sau Allen&Overy nu arată, cel puţin pentru moment, niciun interes pentru provincie.
Miza extinderii
Radu Boştină (foto) crede că veniturile obţinute anul acesta de cele 15 birouri teritoriale ale casei sale de avocatură vor reprezenta o cincime din cifra de afaceri la nivel naţional, estimată la 20 de milioane de euro
Clujul, piatra de incercare
Avocatii si sfertul de miliard
Estimările privind valoarea pieţei de avocatură în acest an indică o creştere cu circa 70 de procente faţă de 2007. Mai puţin de o cincime din această cifră este realizată de companiile din afara Bucureştiului.