Interesul companiilor românești pentru piețele vecine a ajuns și în Republica Moldova. Ca de obicei, primii care fac pasul către noi piețe destinate investițiilor sunt casele de avocatură, care astfel reușesc să vină în întâmpinarea clienților cu servicii deja pregătite.
Casa de avocatură Dănilă Petre și Asociații a încheiat un parteneriat cu Hanganu Tănase și Asociații, una dintre cele mai mari case de avocatură din Moldova. După ce și-au deschis o sucursală în Bulgaria, avocații de la Dănilă Petre au trecut granița și peste Prut, Republica Moldova fiind considerată o poartă către est dar și o țară cu o mare deschidere către investiții (mai ales după schimbarea regimului politic.)
„Primul lucru pe care îl căutăm când vrem să mergem într-o țară străină este un partener de încredere. Doar în cazul în care acest lucru nu este posibil facem mutarea singuri, așa cum făcut în Bulgaria. În Republica Moldova însă am reușit să găsim oamenii potriviți”, a declarat Cristian Petre, partener DPA.
„Pentru noi cortina de fier abia acum a căzut, după 20 de ani. Noua putere oferă încredere că mediul de afaceri va fi normal, iar investitorii încep să vină în număr tot mai mare”, spune Janeta Hanganu, partener la Hanganu Tănase și Asociații.
Dacă în Bulgaria principalul obstacol în calea relocării este limba, în Republica Moldova limba se transformă într-un avantaj semnificativ. „Toți tinerii vorbesc româna foarte bine, chiar și fără accent, dar și engleza sau franceza, în timp ce rusa este mai comună printre persoanele mai în vârstă”, spune Cristian Petre.
Cele două case de avocatură nu vor oferi consultanță și servicii doar companiilor românești care vor să meargă în Moldova, dar și investitorilor din Republica Moldova interesați de românia. „Moldova este o piață prea mică pentru investitorii ruși prezenți, iar cei care vor să se extindă vor să intre în România”, spune Janete Hanganu, care mai adaugă că pe lângă cei cu activități în sectorul energie, rușii sunt foarte interesați și de agricultură.