Baroul București a transmis un comunicat prin care a arătat decizia Consiliului Baroului București de a-și însuși toate comunicatele publice ale Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România în legătură cu riscurile la adresa exercitării profesiei de avocat și a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
„În ședinta din 13.04.2021, desfășurată la Sala de Lectură a Bibliotecii Baroului București, Consiliul Baroului București a hotărât să își însușească toate comunicatele publice ale Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România în legătură cu riscurile la adresa exercitării profesiei de avocat și a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
Consiliul Baroului București își manifestă ferma decizie de a lua orice măsură legală pentru protejarea profesiei de avocat, ca o componentă esențială a democrației și a statului de drept.
De asemenea, Consiliul Baroului București a hotărât înmânarea Comunicatului comun al Uniunii Naționale a Barourilor din România și Baroului București către conducerea Curții de Apel București și comunicarea acestuia către celelalte instanțe și unități de parchet din București.
Avocații interesați să sprijine acest demers sunt invitați maine, 14.04.2021, la ora 12.00 pe treptele Curții de Apel București. Purtarea robei este recomandabilă.”, se arată în comunicatul transmis de Baroul București.
Avocații se revoltă în dosarul Ferma Băneasa
Condamnarea avocatului Robert Roşu la 5 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa” continuă să provoace nemulțumire în rândul opiniei publice. Avocații vor să iasă în față și să reacționeze față de această sentință. Baroul Dolj a anunțat că organizează miercuri, 14 aprilie, o acţiune de protest în faţa sediului Tribunalului Dolj.
Baroul Dolj consideră condamnarea lui Robert Roșu ca fiind un precedent periculos atât pentru profesie în general, cât şi pentru viitorul statului de drept în România. Din acest motiv, avocații vor să iasă în stradă.
„Apreciem că modul de abordare prin calificarea ca infracţiuni a demersurilor făcute de avocaţi în consilierea şi reprezentarea clienţilor lor constituie un precedent periculos atât pentru profesie în general, cât şi pentru viitorul statului de drept în România”, se afirmă într-un comunicat al Baroului Dolj semnat de decanul Lucian Săuleanu.
Avocatul susține că dreptul la apărare, care aparţine cetăţenilor, este profund afectat, atâta vreme cât avocaţii sunt pasibili de a fi acuzaţi şi condamnaţi pentru că reprezintă clienţi cu şanse neclare de câştig în ceea ce priveşte drepturile pretinse, precum cvasitotalitatea drepturilor supuse unei dispute.