Notarii, avocaţii, dar şi specialiştii în recuperarea creanţelor au ales să reducă tarifele în 2009 şi o vor face şi în 2010. Negocierea onorariilor este la ordinea zilei în lumea profesiilor liberale. Anul acesta, onorariile vor scădea cu până la 30%, urmând aproape identic traiectoria din 2009, susţin surse din cadrul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România. Potrivit reprezentanţilor notarilor, scăderea nu va fi doar una naturală, generată de scăderile
Notarii, avocaţii, dar şi specialiştii în recuperarea creanţelor au ales să reducă tarifele în 2009 şi o vor face şi în 2010. Negocierea onorariilor este la ordinea zilei în lumea profesiilor liberale.
Anul acesta, onorariile vor scădea cu până la 30%, urmând aproape identic traiectoria din 2009, susţin surse din cadrul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România. Potrivit reprezentanţilor notarilor, scăderea nu va fi doar una naturală, generată de scăderile de preţuri din zona imobiliară (reflectate şi în grila notarială), ci vom asista, cel mai probabil, la o nouă diminuare a procentajelor din valoarea fiecărei tranzacţii pe care le percep notarii. De menţionat că aceste scăderi se vor aplica abia în 2011.
Prin lege, notarii îşi construiesc tarifele plecând de la un nivel minim stabilit de Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor. De altfel, acest sistem este destul de controversat, intrând şi în atenţia Consiliul Concurenţei, care l-a considerat anticoncurenţial. Deocamdată, ca urmare a scăderilor de preţuri de anul trecut, notarii au diminuat preţurile din grilă cu până la 50%, reducerile fiind evident vizibile şi în valoarea onorariilor. Media reducerilor a fost de 30-40%, în timp ce preţurile terenurilor, cele mai afectate de criză, au scăzut până la jumătate. Cele mai mici reduceri au fost la preţurile apartamentelor din zonele medii ale Capitalei, cum ar fi Titan sau Drumul Taberei, acolo unde preţurile au scăzut cu doar 25%.
Avocaţi mai ieftini
Nici avocaţii nu au stat degeaba anul trecut şi au umblat serios la onorarii. O vor face, cel mai probabil, şi anul acesta. Mai ales că, spre deosebire de notari, nu sunt, cel puţin deocamdată, limitaţi de un nivel minim al onorariilor impus de Barou. Dacă jucătorii foarte mari sunt reticenţi în ceea ce priveşte reducerile pe care le-au operat, micile cabinete nu se sfiesc chiar să îşi facă reclamă pe internet. „La vremuri grele, venim cu onorarii de criză. Reducere de până la 20% din onorarii“, anunţă un cabinet individual. „15% reducere onorariu moştenire, succesiune“, spune un altul. Şi, chiar mai concludent, o postare pe site-ul propriu al unui cabinet de dimensiuni medii. „Dacă ne alegeţi ca avocatul familiei, vă veţi bucura de o reducere de 30-40% din onorariul de asistenţă şi reprezentare în faţa instanţelor din România sau din străinătate“.
Şi casele mari însă, recunoscute la nivel internaţional şi premiate de reviste de prestigiu, cum ar fi Ţucă Zbârcea şi Asociaţii sau Zamfirescu Racoţi Predoiu, au ales să reducă tarifele la anumite servicii pe parcursul anului trecut, după cum susţin surse din piaţa avocaturii.
Cele mai mari scăderi de onorarii sunt vizibile la tarifele percepute pentru consultanţă. „Tariful pentru consultanţă va fi de anul acesta de 100 de euro/avocat/oră, faţă de 200 de euro cât percepeam la începutul anului trecut“, ne spune unul dintre partenerii unei case de dimensiuni medii.
Cele mai importante reduceri au fost operate însă nu pentru clienţii persoane fizice, ci pentru parteneri mari, de multe ori instituţii ale statului. Pentru aceştia, „discountul“ a ajuns şi la 30-40%.
De altfel, negocierea este la ordinea zilei şi, cu cât clientul este mai mare, cu atât are şanse de a obţine o reducere mai importantă. Menţionăm că reprezentanţii Uniunii Naţionale a Barourilor din România, contactaţi de redactorii Capital, nu au acceptat să furnizeze date referitoare la evoluţia onorariilor pe ansamblul pieţei, invocând confidenţialitatea acestor informaţii.
Singura modalitate prin care se poate deduce evoluţia onorariilor pe anasamblul pieţei avocaturii este consultarea raportului privind veniturile caselor de avocatură pe anul 2009 şi compararea datelor cu cele din 2008. Raportul va fi disponibil însă abia la începutul lunii martie.
Recuperări pe negociere
„Cred că aceste comisioane nici nu vor scădea, nici nu vor creşte. Aceasta, pentru că în 2010 se va continua trendul în cadrul căruia se munceşte mai mult cu rezultate mai mici din cauza blocajului financiar generat de lipsa acută de lichidităţi. Urban şi Asociaţii nu îşi va modifica planul tarifar, însă va accepta să negocieze cu clienţii funcţie de specificitatea fiecărui caz sau de gradul de dificultate economică în care se află aceştia“, spune Iulian Urban, fondator al agenţiei de colecatre Urban şi Asociaţii. În acelaşi timp, actualul senator, vicepreşedinte al comisiei juridice din Senat, vorbeşte şi despre o îneţelegere între companiile care activează pe piaţa recuperării de debite ale persoanelor fizice, înţelegere care a făcut ca, în 2009, procentele perecepute de companii să se menţină oarecum constante.
Scăderi importante au fost şi în 2009 şi vor fi şi anul acesta. Onorariile ar putea scădea şi în urma unor reduceri la procentul pe care îl percepem.
Uniunea Naţională a Notarilor Publici
30% va fi scăderea onorariilor percepute de notari în 2010. Anul trecut, tarifele scăzuseră cu aproximativ acelaşi procent din cauza crizei din imobiliare