Avocatul care reprezintă victimele din Colectiv a cerut recuzarea judecătorilor! Dosarul se reia chiar înainte de Crăciun

Colectiv

SURSA FOTO: INQUAM Photos, Liviu Chirica

Judecătorii de la Curtea de Apel București au transmis că dezbaterile finale în Dosarul Colectiv se vor întinde pe 3 zile, începând cu data de 17 decembrie, apoi pe 20 și 21 decembrie.

Avocatul care reprezintă victimele din Colectiv a cerut recuzarea judecătorilor!

Astfel, în prima zi vor pune concluzii procurorii și avocații părților civile, urmând ca în zilele următoare să vorbească avocații inculpaților și cei condamnați pe fond.

Amintim că un avocat care reprezintă mai multe victime ale incendiului din Colectiv a cerut miercuri, 17 noiembrie, recuzarea judecătorilor Dumitrache Adina Pretoria și Iugan Andrei Viorel din completul de divergență care se ocupă de dosarul Colectiv.

Magistraţii sunt acuzaţi de „parțialitate vădită” în decizia recentă prin care s-a schimbat încadrarea juridică a faptelor primarului Cristian Piedone și a celor doi ofițeri de la ISU.

Ce spune avocatul?

Avocatul respectiv susține că judecătorii ar fi omis „cu bună știință” să indice motivele care au stat la baza soluției „favorabilă inculpaților”, o decizie care a înlăturat forma agravantă a infracțiunilor de abuz în serviciu, respectiv dispozițiile articolului 309 din Codul Penal.

„Lipsa totală a motivării hotărârii judecătorești pronunțate constituie o încălcare gravă a dreptului la un proces echitabil al părților civile, în sensul disp. art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care se văd în imposibilitate să-și exercite dreptul la apărare, aspect ce creează suspiciunea rezonabilă că imparțialitatea acestor judecători este afectată”, este scris în cererea de recuzare.

Victimele acuză o „lipsă de imparțialitate vădită”

Primarul Piedone și alți trei funcționari publici au avut, la începutul lunii noiembrie, schimbate încadrările juridice din dosarul Colectiv. Din această cauză, unul dintre avocații din dosar i-a recuzat pe membrii completului.

Mai precis, avocatul Daniel Iorga, reprezentantul unor părți civile din dosar, și-a întemeiat această cerere de recuzare și pe faptul că judecătorii nu au motivat decizia de schimbare parțilă a încadrării juridice a faptelor, modificare ce a avut loc la începutul lunii noiembrie.

Avocatul spune că decizia luată la termenul precedent ”a generat o modificare a cuantumului pagubei ce poate fi reținută în sarcina inculpaților, cu atât mai mult cu cât părțile civile trebuiau să cunoască motivele de fapt și de drept pentru care inculpații nu răspund pentru întreg prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunilor”.