Răsturnare de situație pentru Călin Georgescu

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis să decline competența în cazul plângerilor formulate de Călin Georgescu și apărătorii săi, transferând soluționarea acestora către Curtea de Apel București.

Astfel, dosarul va fi preluat de Curtea de Apel București (CAB). Plângerile au fost îndreptate împotriva Biroului Electoral Central, Autorității Electorale Permanente și Curții Constituționale, acuzând anularea procesului electoral chiar în timpul desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în prima zi de vot.

Luni, în cadrul termenului de judecată, au fost depuse mai multe înscrisuri la dosar, aducând în atenția instanței presupuse neconcordanțe cauzate de judecătorii Curții Constituționale. Documentele susțin că judecătorii CCR și-ar fi depășit atribuțiile, anulând procesul electoral în timpul desfășurării acestuia.

„Astăzi, Statul Major al Apărării și SRI au invocat necompetență generală a completului de judecată, în sensul că instanța nu are să soluționeze, să cerceteze o asemenea cerere.

Probabil că la CAB să vedem când se va stabili termen, sperăm ca termenul să fie rapid, având în vedere că instanța a stabilit complete speciale și termene scurte în privința contestațiilor la procesul electoral”, a explicat avocatul Elena Radu.

Scandalul din politica românească a avut un impact semnificativ și asupra instituțiilor juridice internaționale, în special după ce Comisia de la Veneția a oferit un răspuns la mai multe sesizări. În prezent, organismele juridice internaționale analizează cu mare atenție situația privind anularea alegerilor din România. Nu este exclus ca în curând să primim și o reacție oficială din partea Comisiei de la Veneția pe acest subiect.

ÎCCJ a mutat dosarul anulării alegerilor prezidențiale la CAB

Amintim că luni, 16 decembrie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a pronunțat o decizie importantă în dosarul în care Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept și Călin Georgescu contestau validitatea alegerilor prezidențiale din România.

Instanța a decis să decline soluționarea acestui caz către Curtea de Apel București, invocând o excepție de necompetență materială.

Procesul a fost deschis de Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, care au formulat o acțiune împotriva Biroului Electoral Central (BEC) și a mai multor instituții ale statului, printre care Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvernul României, Curtea Constituțională, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Serviciul Român de Informații (SRI), precum și împotriva președintelui Klaus Iohannis și a Elenei Lasconi. Mai multe puteți citi aici.