Avocatul Poporului a atacat la CCR legea privind acordarea burselor elevilor
Potrivit comunicatului, această exprimare nu respectă principiul previzibilității și clarității normelor juridice.
Marți, Avocatul Poporului a anunțat că a formulat o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la art 108, alin 12, lit a din Legea 198/ 2023 a învăţământului preuniversitar.
Textul atacat la CCR prevede:
”(12) Bursele elevilor din învăţământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educaţiei, după cum urmează:
a. bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor şi condiţiilor stabilite prin metodologia-cadru”.
”Dispoziţiile legale criticate aduc atingere principiului previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice (…) context în care considerăm că legea criticată nu reglementează previzibil şi accesibil acordarea burselor de merit pentru performanţă şi nu respectă criteriile de previzibilitate şi accesibilitate specifice unui act normativ”, se arată în sesizare.
Avocatul Poporului susține că legea ”deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevi cu performanţe slabe să beneficieze de de bursă de merit”.
În sesizare, se mai arată că ”selecţia presupune identificarea celor mai buni prin intermediul notării”.
Avocatul Poporului acuză, totodată, că selecţia elevilor trebuie să se facă după criterii clare ”şi nu după simpla apartenenţă la un procent de elevi”.
Acordarea bursei pentru minim 30% dintre elevii din fiecare clasă ”determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învăţătură”, se mai arată în sesizare.
Schimbări privind acordarea burselor de merit
În anul școlar 2024 – 2025, elevii cu performanțe remarcabile în învățătură vor fi eligibili pentru burse de merit. Acordarea acestora va fi însă condiționată de anumite aspecte. Ministrul Educației, Ligia Deca, a comunicat că metodologia de acordare a burselor școlare a suferit modificări semnificative.
Modificările în procesul de acordare a bursei școlare au fost inițiate de descoperirea unui sistem care oferea aceste ajutoare și elevilor cu rezultate slabe.
Potrivit noului regulament, au fost stabilite două categorii distincte de burse. Mai exact, este vorba despre bursa de merit și bursa de reziliență.
Bursa de merit va fi acordată elevilor cu medii de notare mai mari de 9,50. Va fi acordată și celor care obțin rezultate remarcabile în olimpiade școlare sau concursuri diverse. Bursa de reziliență va fi destinată elevilor încadrați în primii 30% dintr-o clasă, conform rezultatelor școlare.
Ministerul Educației impune condiția ca acordarea ambelor burse să fie subordonată absențelor scăzute. Se anticipează că pragul pentru acordarea bursei de reziliență va fi o medie de 7. Numărul de beneficiari va fi limitat la maxim 30% din fiecare clasă, inclusiv elevii care primesc atât bani pentru burse de merit, cât și burse de reziliență. Mai multe puteți citi aici.