Avocatul Poporului cere modificarea procedurilor de imobilizare. Cum trebuie să procedeze poliția

Renate Weber

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea

Avocatul Poporului pune gând rău polițiștilor! Cere modificarea uneia dintre cele mai des folosite proceduri de către angajații MAI, atunci când se află în misiune. Renate Weber susține că în ultima perioadă numărul comportamentelor violente ale poliţiștilor a crescut foarte mult.

Avocatul Poporului pune gând rău polițiștilor! Cazul ”George Floyd de România”, petrecut acum nu mult timp la Pitești, ar putea avea urmări pentru angajații MAI.

Este vorba despre inițiativa Avocatului Poporului de a schimba procedurile de imobilizare la care apelează cei mai mulți dintre poliţişti.

Avocatul Poporului pune gând rău polițiștilor! ”Lucrurile trebuie să se schimbe”

Astfel, procedurile de imobilizare trebuie să fie în aşa fel făcute încât să ofere şi poliţistului posibilitatea de imobilizare, dar şi persoanei care este imobilizată şansa de a nu fi rănită sau de a muri, spune Renate Weber.

Prin urmare, Avocatul Poporului cere schimbarea programei din şcolile de poliţie şi a procedurilor de imobilizare.

”Lucrurile trebuie să se schimbe, inclusiv în ceea ce priveşte programa lor, că este vorba de academie sau şcolile de poliţie.

Procedurile trebuie să fie în aşa fel făcute încât să ofere şi poliţistului posibilitatea de imobilizare, dar şi persoanei care este imobilizată şansa de a nu fi rănită, dincolo de ceea ce este fizic minim necesar, dar sub nicio formă, Doamne fereşte, să-şi piardă viaţa”, spune Renate Weber, potrivit alephnews.ro.

”Numărul comportamentelor violente ale poliţiștilor a crescut foarte mult”

Renate Weber afirmă că, în ultima perioadă, numărul comportamentelor violente ale poliţiștilor a crescut foarte mult.

”Vrem să identificăm soluţiile, vrem să vedem ce trebuie neapărat făcut pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple”, adaugă Avocatul Poporului.

Renate Weber precizează însă că instituţia Avocatului Poporului este una de mediere care poate doar să facă recomandări.

Un bărbat de 63 de ani, din Piteşti, a murit luna trecută la puţin timp după ce a fost imobilizat de poliţişti, pentru că refuza să iasă dintr-un restaurant unde era incendiu.

Cei doi polițiști acuzați au fost plasați în arest la domiciliu, de asemenea, doi jandarmi sunt urmăriți penal.

”În urma autopsiei am constatat că moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată a decesului a fost asfixia mecanică, iar ca mecanism a fost comprimarea părţilor moi ale gâtului şi ale toracelui. Laboratorul m-a informat că are o alcoolemie de peste 3 la mie. Infarct nu este. Puţin probabil să fie. Sunt mai multe traumatisme şi cranio cerebrale care s-au putut produce prin cădere”, a declarat medicul legist care a efectuat necropsia.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.