Avocatul Poporului, Renate Weber, i-a cerut socoteală premierului Florin Cîţu, spunându-i să-i comunice motivele pentru care cele 20 de hotărâri adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), de la începutul anului 2021 până în prezent, nu au fost publicate în Monitorul Oficial.
„Având în vedere că publicarea în Monitorul Oficial este o condiţie de intrare în vigoare a unui act normativ şi că prin această operaţiune se asigură accesul publicului la conţinutul acestuia, vă rugăm să ne comunicaţi motivele de fapt şi de drept pentru care, pe de o parte, hotărârile adoptate de acest organism de la începutul anului 2021 şi până în prezen nu au respectat condiţia publicării în Monitorul Oficial şi pe de altă parte anumite hotărâri adoptate tot în acest an de către CNSU (nr. 12/2021, nr. 13/2021 şi nr. 14/2021) nu au fost publicate nici pe site-urile gov.ro şi stirioficiale.ro”, prevede solicitarea postată, marţi, pe site-ul Avocatului Poporului.
Potrivit acesteia, deşi conform legii publicarea în Monitorul Oficial a actelor normative este obligatorie, hotărârile adoptate de CNSU de la începutul anului şi până în prezent, având ca obiect fie starea de alertă, fie măsurile luate pe durata acesteia, nu au respectat regimul publicităţii actului normativ. Avocatul Poporului menţionează că s-a sesizat din oficiu pe această temă, transmite Agerpres.
Renate Weber cere socoteală
Avocatul Poporului le cere miniştrilor Sănătăţii, Educaţiei şi Muncii, Vlad Voiculescu, Sorin Cîmpeanu şi Raluca Turcan, Colegiului Medicilor din România şi Sindicatului Medical România clarificări despre plata gărzilor medicilor, după ce medicul Marian Stamate şi-a exprimat o serie de nemulţumiri privind plata gărzilor într-o postare pe reţele de socializare.
Mai exact, medicul susținea că orele de gardă sunt remunerate corespunzător cu un alt salariu de bază. Astfel, un medic cu experiență ajunge să câștige pentru orele de gardă aceași sumă de bani pe care o încasează un alt medic care nu are contrat de muncă cu normă întreagă.
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în acest context și solicită clarificarea mai multor aspecte. Mai exact, Renate Weber își dorește să afle în ce măsură drepturile salariale aferente activităţii prestate de medici în linia de gardă pot fi actualizate la nivelul anului 2021. Totodată, acesta mai cere analizarea oportunităţii ca gărzile efectuate de personalul sanitar în afara normei legale de muncă şi a programului de lucru de la funcţia de bază în zilele lucrătoare să fie salarizate la nivelul salariului stabilit pentru norma de bază.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea