Avocatul Radu Ionescu: Condiţii aberante în proiectul legii privind tranzacţiile cu terenuri agricole

„O necesitate pe piaţa agricolă locală, în condiţiile în care fragmentarea proprietăţii este una dintre marile probleme ale business-ului agricol din Romania, „Proiectul de Lege privind vânzarea – cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, precum şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea si Reglementarea Pieţei Funciare” vine cu câteva aspecte neclare şi condiţii aberante pentru dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole”.

Acesta este punctul de vedere al avocatului Radu Ionescu, managing partner în cadrul Casei de Avocatură Ionescu şi Sava, susţinut astăzi în cadrul unui eveniment de profil.

“Proiectul de lege, iniţiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale şi lansat în dezbatere publică de la data de 3 septembrie a.c., este unul netransparent, fiind neânsoţit de expunere de motive sau studiu de impact, iar implementarea sa va conduce, practic, la imposibilitatea comasării terenurilor în proprietatea persoanelor fizice (prin termene nerealiste, procedură anevoioasă, stabilirea în sarcina primăriilor a unor sarcini administrative nejustificate, crearea unei structuri artificiale şi inutile)”, a susţinut reprezentantul Casei de Avocatura Ionescu şi Sava.

„De exemplu, potrivit noului proiect de lege, în România nu vei mai putea cumpăra teren agricol dacă nu demonstrezi studii agricole sau un minimum de 5 ani de experienţă în domeniul agricol. De asemenea, proiectul reglementează foarte strict vânzarea terenurilor către persoane fizice, fără ca prevederi similare să fie aplicabile şi intreprinderilor. Nu în ultimul rând, prin formula în care este redactat în prezent, proiectul stimulează rolul intermediarilor – în dauna micilor proprietari”, a declarat Radu Ionescu.

Desi Romania detine 32% din numarul total de ferme din Uniunea Europeană (un numar total de 3.859.040 de ferme), aproape 3.600.000 (peste 93% din total) exploatează mai putin de 5 hectare de teren, iar în acelasi timp productivitatea în România se situează sub 50% din media europeană – conform unei analize documentare realizată în luna mai 2013 şi expusă pe portalul fonduri-ue.ro. Între cauze, potrivit Casei de Avocatură Ionescu şi Sava, se numară blocajele de ordin legal în tranzacţiile cu terenuri agricole, care ar trebui să fie clarificate prin noul proiect de lege. Proiectul de lege amintit, deşi benefic, în conditiile neclarităţilor existente în prezent în privinţa dreptului de proprietate pe piaţa agricolă, prezinta “vicii evidente de constituţionalitate”, a mai adăugat reprezentantul Casei de Avocatura Ionescu si Sava.