Din ce în ce mai multe firme de avocatură folosesc în mod exclusiv internetul pentru rezolvarea solicitărilor simple de natură juridică, cum ar fi redactarea, modificarea de contracte sau sfaturi generale.

Consultaţiile juridice online se adresează în special persoanelor care nu au timp pentru a se deplasa la sediul unui cabinet de avocatură sau celor care au nevoie urgentă de sfatul unui specialist. Pe internet, avocaţii prestează servicii simple şi nepersonalizate. În cazul cabinetul de avocatură Dumitraşcu&Burlacu, costurile soluţiilor online variază în funcţie de complexitatea fiecărei probleme în parte. Un simplu model de contract poate fi obţinut direct de pe internet, la preţul de 30 de lei. Dacă se doreşte un contract amplu, care să cuprindă anumite clauze speciale, costurile încep de la 50 de lei. „Pentru consultaţii juridice pe diferite aspecte legale care nu implică o studiere atentă a unor acte, consultaţia juridică este gratuită“, spune Valentin Burlacu, avocat partener la cabinetul Dumitraşcu&Burlacu.

Marele dezavantaj al acestor servicii online constă în faptul că opinia legală nu este la fel de completă ca aceea acordată în cazul unei consultaţii juridice directe. „Se poate întâmpla ca sfatul juridic să nu fie pertinent“, precizează Burlacu. Când solicitările sunt complexe, iar rezolvarea lor necesită un volum mai mare de cercetare sau consultări repetate, un simplu răspuns pe e-mail nu este suficient. În aceste cazuri, portalul online joacă rolul unui simplu loc virtual de întâlnire între avocaţi şi clienţii lor, urmând ca soluţiile juridice să fie date „la vedere“, prin întâlniri faţă în faţă.

Facilităţile online le asigură avocaţilor reducerea costurilor şi contribuie mult la clarificarea tuturor aspectelor înainte de întâlnirea directă. Cabinetele de avocatură de mărime mică şi medie au de câştigat oricum de pe urma internetului. „Până la 25% din încasările cabinetului nostru sunt generate de solicitările online“, spune avocatul Radu Stoica, reprezentantul portalului jura.ro.

Pentru a beneficia de soluţiile juridice online, clientul trebuie să completeze mai întâi un formular de comandă a consultanţei juridice. Un avocat specializat îl va contacta apoi pe solicitant prin e-mail, în cel mai scurt timp, identificându-se prin nume, prenume şi sediu. În funcţie de complexitatea întrebărilor adresate, avocatul va preciza, de la început, care este „onorariul“ său. Deocamdată, plăţile electronice nu sunt disponibile pe paginile de internet specializate în servicii juridice. Dar soluţii se găsesc. De exemplu, consultanţii portalului law-counsel.com stabilesc de comun acord cu clientul, după preluarea solicitărilor, modalităţile de plată cele mai accesibile. Avocaţii garantează trimiterea prin e-mail a răspunsului la întrebarea formulată, în maximum 48 de ore de la confirmarea efectuării plăţii.

„Serviciile online sunt prestate printr-o interfaţă standardizată, fără posibilitatea de a contacta telefonic sau personal consultantul. Noi nu oferim astfel de servicii, însă consider că viitorul consultanţei online va fi dezvoltarea unor soluţii cu un grad ridicat de standardizare“, spune Alexandru Rusu, avocat partener la bpv Grigorescu. „Lipsa contactului direct cu avocatul poate duce la o consiliere incompletă a clientului. De multe ori, clientul realizează că mai sunt şi alte probleme de rezolvat în afara celor ridicate iniţial“, adaugă Rusu.

Consultaţiile juridice online de tip e-mail sau chat tind să folosească serviciile video şi voce în timp real. Astfel, clientul ar putea lua contact cu avocatul prin legături de tip teleconferinţă, urmând ca plata să se facă prin card, pe internet. „Nu există niciun risc atâta timp cât nu se fac plăţi online. Portalul trebuie văzut nu ca o rezolvare exclusiv la nivel electronic a unui caz, ci ca un punct virtual de întâlnire a părţilor implicate“, spune Florin Domnel Grafu, manager proiect Avocationline. Portalurile juridice devin un instrument important de marketing pentru avocaţii din toată ţara, mai ales pentru micile cabinete de avocatură.  

Ce oferă avocatul online?

AVANTAJE:

RAPIDITATE În cazul serviciilor simple, clientul poate beneficia de viteză de reacţie sporită din partea avocatului. Scapă astfel şi de numeroasele drumuri, uneori inutile, la cabinetul specialistului.
COSTURI REDUSE Serviciile online pot contribui mult la clarificarea tuturor aspectelor înainte de o întâlnire directă cu avocatul şi pot duce astfel la scăderea costurilor de consultanţă.
OFERTĂ LARGĂ Prin intermediul portalurilor juridice online, clientul poate avea acces la o multitudine de cabinete de avocatură, dar şi la mai multe oferte de preţ, din toată ţara.

DEZAVANTAJE:

CONTACT INDIRECT Lipsa contactului direct cu avocatul poate duce la o consiliere incompletă a clientului. Opinia legală nu este la fel completă ca aceea acordată în cazul unei consultaţii juridice directe, uneori şi din cauza lipsei detaliilor pe care clientul le poate oferi avocatului, în cazul unei solicitări online.
RISC Există riscul de a primi consultanţă de la o persoană slab calificată sau fără calificare în domeniu.

Portaluri juridice şi avocaţi online

Site-urile de servicii juridice online oferă doar consultaţii simple, fără un grad ridicat de personalizare şi fără facilităţi de plată electronică.

www.avocati-asociati.ro
www.law-counsel.com
www.avocationline.ro
www.jura.ro
www.dreptonline.ro
www.avocat-net.ro
www.avocaturaonline.ro