Avon solicită protecția împotriva falimentului din SUA

Avon, cunoscutul brand de cosmetice, a cerut protecția împotriva falimentului în temeiul Capitolului 11 din legislația SUA, după ce a fost afectat de o serie de procese care susțin că pudra de talc utilizată în produsele sale provoacă cancer.

Grupul-mamă al companiei, Avon Products, a declarat că măsura a fost luată pentru a proteja compania de presiunile financiare și de impactul litigiilor în curs. Peste 100 de reclamații au fost înaintate împotriva Avon, afirmând că produsele sale ar fi contaminate cu azbest, un cunoscut agent cancerigen, transmite Yahoo News.

Talc-ul, utilizat în produsele cosmetice precum pudra de față și fardurile de ochi, a fost asociat în anumite studii cu un risc crescut de cancer, mai ales dacă este contaminat cu azbest. Avocații reclamanților susțin că talcul utilizat de Avon conține azbest, acuzație pe care compania a negat-o în mod repetat, afirmând că „utilizează numai talc cosmetic care a fost testat pentru a confirma că nu conține azbest”.

Impactul asupra operațiunilor și strategia companiei

Cu toate că Avon Products a depus cererea de faliment în SUA, compania a declarat că operațiunile sale internaționale vor rămâne deschise și neafectate de această decizie. Avon Products este doar entitatea holding a mărcii, astfel că afacerile sale operaționale nu sunt incluse în procedura de faliment.

Avon urmează o strategie similară cu cea a Johnson & Johnson, care a încercat să transfere răspunderea legală legată de procesele privind talcul către o filială, înainte de a iniția falimentul acesteia. Această manevră ar permite consolidarea tuturor proceselor și soluționarea lor într-un singur acord. Johnson & Johnson a propus recent o înțelegere de 6,5 miliarde de dolari pentru a închide mii de procese similare, deși continuă să nege legătura dintre produsele sale și cancer.

În ciuda dificultăților juridice și financiare, Avon își continuă operațiunile la nivel global, iar liderii companiei sunt hotărâți să protejeze reputația și viabilitatea pe termen lung a mărcii. Procedura de faliment conform Capitolului 11 oferă companiei posibilitatea de a se reorganiza și de a face față provocărilor legale într-un mod controlat.