Potrivit acesteia, IFN-urile au înregistrat o scădere a creditării de la 28 miliarde lei la 18 miliarde lei în martie 2011.

În ceea ce priveşte creditarea populaţiei, aceasta a consemnat o uşoară tendinţă descrescătoare păstrându-se valori de 100 miliarde lei, cu un maxim înregistrat în T2 2010, de 104 miliarde lei.

Evoluţie similară au înregistrat şi IFN-urile, ‘valoarea creditelor acordate populaţiei fiind de 5 miliarde lei’.

‘Numărul de carduri valide în circulaţie, de debit şi de credit, a înregistrat o scădere de 6%, ajungând a 12,5 mililoane de carduri valide. Au fost eliminate din piaţă 100.000 carduri de credit. Acestea fie sunt carduri care şi-au încheiat ciclul, fie băncile le-au retras datorită datoriilor însumate prin acestea’, a declarat Avram.

Potrivit reprezentantului băncii centrale, numărul de tranzacţii cu carduri de debit a crescut cu 71%, ajungând la 23,8 milioane lei. ‘Creşterea numărului de tranzacţii cu funcţii de debit ilustrează un comportament schimbat al consumatorului. S-a învăţat cu instrumenstul ăsta de plată’, a explicat Ruxandra Avram. Ea a mai spus că numărul de tranzacţii cu carduri de credit a crescut cu 18%, ajungând la 4,5 milioane lei.

Citeşte şi Valoarea trimestrială a tranzacţiilor cu carduri de debit înregistrează o creştere de 54%
SURSA: Agerpres