AvtoVAZ, cel mai mare producător auto din Rusia, va începe în 2011 producţia unui nou automobil ieftin, bazat pe modelul Lada-Kalina, proiectat în colaborare cu experţi francezi, relatează RIA Novosti.

„Intenţionăm să lansăm producţia acestui nou automobil, proiectat de Avto VAZ şi experţi francezi, care va avea la bază modelul Lada-Kalina”, a declarat directorul general al grupului rus, Igor Komarov, la o întâlnire cu premierul Vladimir Putin.

El a mai spus că AvtoVAZ a lansat un proiect privind producţia, din martie 2012, a cinci modele, bazate pe trei branduri cu platformă Renault BO, denumirea tehnică a platformei Logan.

Directorul general al diviziei ruse a Renault, Christian Esteve, a declarat la rândul său, în iunie, că AvtoVAZ va începe din martie 2012 construcţia celor cinci modele, din care prima versiune va fi o Lada, urmată în septembrie de un Nissan.

AvtoVAZ va reanaliza totodată relaţiile cu furnizorii şi va da prioritate producătorilor străini, a arătat Komarov.

Vânzările AvtoVAZ s-au dublat în trimestrul al doilea, faţă de primul, fiind susţinute de programul de casare auto introdus de guvernul de la Moscova, prin care cumpărătorii de automobile noi primesc o primă de 50.000 de ruble la predarea unei maşini mai vechi de zece ani.

Compania are o capacitate de producţie de peste 800.000 de maşini pe an. În 2009, vânzările AvtoVAZ au scăzut cu 44% faţă de anul precedent, din cauza crizei financiare. Grupul Renault deţine o participaţie de 25% la AvtoVAZ.

SURSA: Mediafax