Atunci cand Emil Simion si Mihaela Cristea au deschis o pizzerie undeva la iesirea din Bucuresti, in cartierul Baneasa, pe Bulevardul Ion Ionescu de la Brad, mai nimeni nu prea le dadea sanse de supravietuire. Emil Simion a crezut insa dintotdeauna ca daca un restaurant este bun, lumea va veni de departe numai pentru a manca acolo. Acum, Capriciosa este unul dintre cele mai cunoscute localuri din Bucuresti, iar lumea prefera sa vina pana aici atat pentru pizza, despre care se spune ca este foarte buna, cat si pentru preparatele culinare care se fac aici.
La inceputul anilor ‘90, Emil Simion a reusit sa plece in Italia, unde a lucrat pe la mai multe restaurante. A inceput ca simplu spalator de vase si a ajuns bucatar. De fapt, aceasta era chiar meseria sa. Dupa opt ani petrecuti in Italia, a hotarat, impreuna cu sotia, sa vina in Romania, unde, cu banii stransi, vreo 30.000 de dolari, sa deschida un mic restaurant. A aflat de la un prieten ca in zona Baneasa era de vanzare o constructie din lemn unde functiona un magazin de piese auto. A cumparat acest spatiu cu 15.000 de dolari, iar restul de 15.000 i-a investit in amenajarea viitoarei pizzerii. „Inceputul a fost destul de greu. Lucram doar eu cu sotia mea si aveam un singur angajat si uneori trebuia sa mai aducem bani de acasa pentru a acoperi cheltuielile. In primele luni aveam destul de putini clienti intr-o zi, insa lucrurile s-au schimbat atunci cand a intrat primul italian si a mancat pizza aici. Din momentul acela si vanzarile au inceput sa creasca. Incasam cam 100 de dolari pe zi, iar 90% din clienti erau italieni”, spune Emil Simion. Intre timp, daca numarul clientilor italieni care vin sa manance aici a ramas cel putin constant, a crescut cel al romanilor care iau masa la Capriciosa. Procentual, acum 50% din clienti sunt romani si 50% italieni. Incasarile zilnice au crescut si ele de la un an la altul, ele ajungand acum la aproape 200 de dolari pe zi, insa cea mai mare parte din profit a trebuit sa fie reinvestit tot in pizzerie. „Cred ca in final investitia totala a fost de aproape 100.000 de dolari”, explica Mihaela Cristea.    

Capriciosa are faima ca face cea mai buna pizza

Profil:            Pizzerie si restaurant
Puncte de lucru        1
Cifra de afaceri:        72.000 USD/an
Profit net:        12.000-14.500 USD/an
Numar de angajati:    12