Investiţii în imobiliare şi în sistemul medical din Romånia, dar şi adjudecarea poziţiei de lider de piaţă de către postul de televiziune Kanal D. Acestea sunt planurile magnatului turc Aydin Dogan, dezvăluite revistei Capital.

Emoţiile prin care au trecut, săptămåna trecută, managerii Kanal D ar putea fi comparate cu cele pe care, în aceleaşi zile, le-au trăit elevii care au susţinut bacalaureatul. Dacă cei din urmă au căutat felicitările părinţilor pentru notele obţinute, responsabilii postului de televiziune au trebuit să prezinte fondatorului Dogan Holding, acţionarul majoritar, rezultatele consemnate în ultimul an. Au trecut testul? „Sunt foarte mulţumit de evoluţia şi de punctul pe care l-au atins, însă nu înseamnă că nu ne dorim mai mult“, a declarat Aydin Dogan (72 de ani), într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Capital. „Sper că vom avea rezultate şi mai bune de acum încolo şi sper ca acest lucru să se întåmple în cel mai scurt timp“, a adăugat Dogan.

Cota de piaţă lunară a postului TV, măsurată în mediul urban, a depăşit 4,5% în fiecare lună a anului în curs. Ca efect, în lunile aprilie şi mai, Kanal D s-a plasat pe locul cinci în topul audienţelor. Însă Aydin Dogan vizează poziţia de lider pentru postul condus de Begum, cea de-a patra sa fiică. Ambiţia lui nu ar trebui să surprindă, în condiţiile în care holdingul pe care îl conduce este în Turcia lider de piaţă pe mai multe sectoare, printre care media şi energie. „Vă daţi seama că ne dorim şi pentru aici acelaşi lucru, însă nu ştim cåt de acerbă va fi concurenţa şi cåt timp ne va lua“, afirmă omul de afaceri, care adaugă: „Întotdeauna cånd ne implicăm pe o nouă piaţă ne dorim să ajungem lideri, însă în Romånia concurenţa este foarte mare şi nu ne este uşor“. Grupul Dogan este activ şi pe pieţele media din Rusia, Kazahstan, Ucraina şi Croaţia, pe fiecare dintre acestea deţinånd prima poziţie. Iar expansiunea pe noi pieţe continuă agresiv, sectorul media din Turcia fiind „practic controlat“, după cum spune chiar managerul. Dar ce urmăreşte holdingul turc? „În primul rånd, vrem să ne extindem în Europa. În al doilea rånd, aş dori să scad procentajul acţiunilor pe care îl controlează familia, vreau să fim şi mai deschişi către public, să fim mai transparenţi. Şi în momentul de faţă avem mulţi asociaţi, dar, dacă acum familia are 65% din acţiunile grupului, vreau ca în următorii 10-15 ani să controleze mai puţin“, dezvăluie Aydin Dogan.

Cum se vor traduce aceste proiecte pentru Romånia? Printr-un plan de investiţii de 600 de milioane de euro, care vor fi distribuite în domenii de activitate variate. „Am cumpărat un teren pe care vrem să construim o clădire de birouri şi hoteluri, iar împreună cu un prieten foarte bun vom investi în sănătate, într-o clinică particulară“, mărturiseşte fondatorul Dogan, evitånd să ofere prea multe detalii. „Ne pregătim să ne apucăm de treabă. În trei, maximum patru ani, vom finaliza tot ce ne-am propus“.

Cele patru reguli de aur ale unei afaceri de miliarde

113-15120-17business26.jpgAydin Dogan conduce astăzi o companie cu peste 20.000 de angajaţi, fondată în 1961 cu numai trei angajaţi. De-a lungul timpului şi-a atras fiicele în importante poziţii de conducere. „Însă pe merit“, subliniază omul de afaceri, care insistă: „Niciuna nu a ajuns acolo unde este doar pentru că este fata mea. Toate au avut parte de o bună educaţie. Şi-au cåştigat fiecare merit cu sudoare“

De exemplu, Vuslat Dogan Sabanci, cea care conduce în acest moment ziarul „Hurriyet“, a început prin a fi reporter la ştiri externe, apoi s-a mutat la vånzări, iar după zece ani a ajuns în poziţia de CEO. Vuslat are un masterat în media şi comunicare la Universitatea din Columbia, iar o vreme a efectuat stagii de perfecţionare la New York Times şi Wall Street Journal. În topul miliardarilor planetei realizat de revista Forbes este prezentă pe poziţia 1.062, cu o avere de un miliard de dolari.

„De asemenea, fiica cea mare, Arzuhan, a lucrat mai întåi la o firmă, apoi alături de mine la Kanal D. A început într-o cameră mică şi a ajuns unde este acum, meritånd acest lucru. La fel şi Hanzade, şi Begum, pe care o cunoaşteţi cu toţii“, spune Aydin Dogan despre mezina familiei, preşedintele Kanal D. „Chiar şi în momentul acesta, dacă nu îşi fac treaba bine le pot da afară… eu îi susţin pe cei care îşi fac bine treaba“, adaugă el cu zåmbetul pe buze.

O afacere de familie deschisă tuturor pare o contradicţie în termeni, dar, într-adevăr, Dogan Holding are peste 10.000 de asociaţi. Atunci, cum se diferenţiază ea de alte multinaţionale? „Diferenţa ar fi că aceste afaceri de familie sunt mai responsabile faţă de micile firme, se lucrează în asociaţie cu mai multă atenţie faţă de veniturile sau problemele micilor asociaţi, suntem mai transparenţi“, afirmă el. Ca să construieşti o avere evaluată de presa turcă la şase-opt miliarde de dolari, trebuie să respecţi cu stricteţe o serie de reguli de aur. Pentru Aydin Dogan, acestea sunt patru: „să fii cinstit, să nu ratezi oportunităţile, să fii de încredere şi să ştii să transformi crizele în oportunităţi“.

10.000 de asociaţi are holdingul Dogan, la care familia deţine 65% din acţiuni. Aydin Dogan vorbeşte de o reducere graduală a acestei participaţii, în următorii 10-15 ani

 29 de ani de presa

1936 Aydin Dogan s-a născut în Turcia, în localitatea Kelkit, unde şi-a început şi studiile.
1956-1960 A urmat cursurile Academiei de Economie şi Comerţ din Istanbul, unde şi-a dovedit calităţile manageriale, devenind liderul comunităţii de studenţi.
1959 Şi-a început activitatea profesională în domeniul echipamentelor pentru construcţii, dar şi al automobilelor.
1979 A realizat prima investiţie pe piaţa media, preluånd cotidianul Milliyet, căruia i s-a alăturat, în 1994, şi titlul Hürriyet.
Este căsătorit şi are patru copii.

Un imperiu cu vånzari de 8,8 miliarde de dolari

Dogan Holding este unul dintre cele mai mari trei conglomerate ale Turciei, cu investiţii în şase domenii majore: energie, media, industrie, comerţ, asigurări şi turism. Grupul desfăşoară şi proiecte de responsabilitate socială, prin Fundaţia Aydin Dogan. Pe långă Dogan Holding, alte nouă companii ale grupului sunt listate la bursa din Istanbul: Dogan Yayin Holding, Ray Sigorta, Milpa, Celik Halat, Ditas, Hurriyet, Dogan Gazetecilik, Petrol Ofisi şi Dogan Burda. Anul trecut, grupul a avut o cifră de afaceri consolidată de 8,852 miliarde de dolari, numărul angajaţilor depăşind în prezent 20.000.