Principala sursa de bani pentru Azerbaidjan este reprezentata de vanzarile de petrol. Deoarece domeniul energetic este unul important, acesta beneficiaza si de investitii importante in dezvoltare si modernizare. Astfel, banii castigati din petrol sunt pompati acum in domeniul nuclear.
Desi in urma cu zece ani, Azerbaidjanul era o tara saraca, democratia fiind dpar la nivelul de muguri si economia se adapta greu la cerintele pietei globale, acum tara poate sa intre in clubul select al statelor care produc energie nucleara. Trebuie facuta mentiunea ca investitiile in acest domeniu sunt strict civile si nu privesc domeniul militar.
Guvernul de la Baku are in plan construirea primului reactor nuclear azer chiar langa capitala. Potrivit datelor Institutului pentru Probleme de Radiatie din cadrul Academiei Nationale de Stiinte din Azerbaidjan, centrala va avea o putere undeva intre 10-15 megawatti, iar costurile totale sunt estimate la 119 milioane de dolari. Directorul Institutului, Adil Garibov spune ca „dat fiind faptul ca este primul si singurul reactor nuclear, va fi atat un producator de energie cat si un spatiu de cercetare”.
Planul este indelungat, planul de fezabilitate si studiile de impact se vor realiza pana in 2011, cand se va lua decizia finala. Autoritatile azere dau ca sigura o decizie pozitiva, dar trebuie asteptat pana atunci pentru a se cuonaste exact coordonatele proiectului. Un argument ca azerii sunt decisi sa faca pasul este ca terenul a fost deja reperat, la 15 km nord de Baku, undeva intre orasul Khirdalan si satul Pirakuskul, avand o suprafata de 15 hectare.
Reactii negative
Primele reactii negative au venit din partea ecologistilor. Shamil Movsumov, consilier la Academia Internationala Eco-Energy din Baku acuza faptul ca reactorul va fi situat langa lacul Ceyranbatan, principala sursa de apa a locuitorilor din capitala. El mai atrage atentia asupra faptului ca zona este una cu un potential seismic ridicat, iar Azerbaidjanul nu a dezvoltat tehnici de utilizare, inmagazinare si distrugere a deseurilor radioactive.
Islam Mustafayev, presedintele Uniunii Ecologice „Ruzgar”, acuza faptul ca in Azerbaidjan nu exista experti in tehnologiile nucleare, iar daca o persoana s-ar inscrie la o facultate de profil, cand reactorul va fi gata el va fi un tanar absolvent fara experienta in domeniu.
Sursa: Eurasianet (Rusia)