Azerbaidjan și România se gândesc la o cooperare bilaterală

România a inițiat și susține în continuare implementarea de proiecte cu impact regional, precum coridorul de transport Marea Neagră-Marea Caspică. În afară de Azerbaidjan, coridorul de transport implică și țări precum și Georgia și Turkmenistan.

Miniștrii de externe ai Azerbaidjanului și României au discutat despre dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniile politic, economic, comerț, transport și energie, a raportat serviciul de presă al Ministerului României la 29 iunie.

În cadrul conversației telefonice, discuțiile s-au concentrat pe stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale, subliniind intensificarea dialogului politic și extinderea cooperării în contextul parteneriatului strategic dintre România și Azerbaidjan.

Parteneriatul strategic bilateral

Punctul de plecare pe ordinea de zi a fost și problema dezvoltării legăturilor dintre România și Azerbaidjan prin implementarea de proiecte cu impact regional, precum coridorul de transport Marea Neagră-Marea Caspică.

Ministrul a remarcat importanța acestui proiect comun inițiat și susținut de România și care implică Azerbaidjan, precum și Georgia și Turkmenistan, subliniind obiectivul avansării discuțiilor privind acordul interguvernamental pe această ruta.

Din partea sa, ministrul afacerilor externe din Azerbaidjan, Elmar Mammadyarov, a subliniat rolul parteneriatului strategic bilateral în stimularea dialogului politic și a cooperării bilaterale și a subliniat posibilitățile de extindere și consolidare a cooperării româno-azerbaidjene în diverse domenii, în special în domeniul economic, al transporturilor și al energiei. sectoare, cu valorificarea deschiderii existente de ambele părți.

Relevanța proiectului BRUA

În plus, miniștrii au discutat și despre sprijinul pentru Coridorul sudic de gaze, menționând în contextul relevanței proiectului regional Bulgaria – România – Ungaria – Austria – BRUA.

Mai mult, părțile au discutat despre impactul socio-economic al COVID-19, precum și despre măsurile luate de două state pentru a contracara consecințele medicale, economice și sociale ale crizei.

Ambii miniștri au subliniat importanța solidarității internaționale ca lecție principală învățată din această experiență.

Aurescu a informat că România susține inițiativa Azerbaidjanului de a convoca o sesiune specială a Adunării Generale a ONU în format video-conferință pentru a discuta răspunsul comunității internaționale la pandemia COVID-19.