În 2021, aproximativ 7 miliarde de metri cubi de gaze au fost exportate pe piața italiană, adică cea mai mare parte a gazului de export trimis prin intermediul Coridorului de gaz sudic (SGC).

Se preconizează că în 2022, exportul de gaze azere în Italia, menținând ritmul actual, în cadrul contractelor pe termen lung și spot, va crește la 10 miliarde de metri cubi. Italia este foarte hotărâtă în ceea ce privește chestiunea extinderii gazoductului transadriatic (TAP), lucru care a fost declarat în repetate rânduri de către oficialii acestei țări.

Anterior, într-un interviu acordat publicației La Repubblica, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Italiei, Manlio Di Stefano, a anunțat dorința țării sale de a crește volumul importurilor de gaze naturale prin intermediul TAP la 10 miliarde de metri cubi pe an.

Azerbaidjanul își îmbunătățește relațiile comerciale cu Italia

În prezent, gazele azere care vin prin TAP asigură aproximativ 10% din necesarul de gaze al Italiei, dar volumele, după cum a declarat președintele Ilham Aliyev la forum, pot fi dublate.

Expertul energetic azer Ilham Shaban a declarat pentru Trend că vizita președintelui azer Ilham Aliyev în Italia a avut ca scop nu numai ridicarea la un nivel mai înalt a relațiilor politice și economice în creștere dintre cele două țări.

„Așadar, aș spune că apelul oficial de la Baku la cooperare în domeniul energiei pe fondul crizei energetice cu care se confruntă Europa în actuala situație politico-militară internațională tensionată, în special pe fondul încetării complete de către Gazprom a exporturilor de gaze către Europa prin Nord Stream -1, a fost punctul culminant al vizitei.

În discursul său la cea de-a 48-a ediție a Forumului Cernobbio, organizat anual de The European House – centrul analitic Ambrosetti, președintele Ilham Aliyev a declarat că o cooperare și o coordonare strânsă sunt importante pentru a răspunde cererii crescânde de energie în Europa”, a declarat expertul, potrivit Trend News.

Azerbaidjanul, acord energetic cu Uniunea Europeană

După cum a remarcat Ilham Shaban, șeful statului a subliniat că, în acest scop, Azerbaidjanul a lansat deja oficial un dialog cu Uniunea Europeană pe tema energiei, iar acesta va include nu doar gazele naturale, ci și alte segmente ale pieței energetice, în special electricitatea, hidrogenul și hidrogenul verde.

„Mai mult, președintele Azerbaidjanului a adus încă o dată în atenția publicului european necesitatea de a extinde TAP. Un alt punct a fost declarația președintelui Ilham Aliyev potrivit căreia Azerbaidjanul a început negocierile practice privind extinderea gazoductului transadriatic.

Președintele a reamintit că cota noastră în TAP este de numai 20 la sută. De asemenea, și ceilalți acționari ar trebui să ajungă la un acord pentru a putea planifica împreună un proiect de investiții. președintele Azerbaidjanului a transmis, de asemenea, un mesaj către cumpărătorii din Occident că nu există probleme legate de resursele asociate cu extinderea gazoductului, deoarece volumul rezervelor dovedite de gaze numai în Azerbaidjan este de 2,6 trilioane de miliarde de euro.

Șeful statului a menționat că, de la 31 decembrie 2020, 13,5 miliarde de metri cubi de gaze azere au fost exportate în Europa, inclusiv 11,7 miliarde de metri cubi în Italia. Adică, ponderea Italiei în exportul de gaze azere în Europa este în prezent de aproximativ 87%”, a declarat expertul.

Azerbaidjanul a exportat 6,8 miliarde de metri cubi de gaze în Italia, în 2021

Ilham Shaban a precizat că în 2021 Azerbaidjanul a exportat 6,8 miliarde de metri cubi de gaze în Italia.

„Conform acordurilor privind achiziționarea de gaze de către companiile italiene cu consorțiul Shah Deniz, obligațiile Azerbaidjanului față de această țară sunt de a furniza 8 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Se pare că Italia a dorit să cumpere volume suplimentare de gaze din Azerbaidjan din cauza crizei energetice din Europa, iar Azerbaidjanul a răspuns pozitiv la această solicitare”, a conchis el.

Așadar, astăzi, Azerbaidjanul, sub conducerea președintelui Ilham Aliyev, deschide perspective multilaterale și definește noi priorități de cooperare care pot preveni toate amenințările la adresa securității energetice a Europei și a lumii.