Azerbaidjanul propune negocieri directe privind un tratat de pace cu Armenia

Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a invitat marți Armenia să ia parte la discuții privind un tratat de pace care, potrivit acestuia, ar putea avea loc la granița dintre cele două țări sau în altă locație. Într-o declarație, ministerul azer a îndemnat Armenia „să evite noi întârzieri inutile” și să reia negocierile.

„Responsabilitatea pentru continuarea procesului de pace, inclusiv alegerea unui loc de desfășurare acceptabil pentru ambele părți sau decizia de a se întâlni la frontiera de stat, aparține celor două țări”, a declarat ministerul.

Anterior, un consilier de politică externă al președintelui azer Ilham Aliyev a declarat pentru Reuters că discuțiile ar trebui să aibă loc pe bază bilaterală, fără a fi nevoie de medierea occidentală. În trecut, Uniunea Europeană și Statele Unite au încercat fără succes să convingă cele două părți să ajungă la un acord de pace.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinian și președintele azer Ilham Aliyev au avut mai multe runde de negocieri de pace sub medierea UE înainte ca Baku să lanseze o ofensivă fulgerătoare în septembrie, care a pus capăt la trei decenii de dominație a etnicilor armeni în Nagorno-Karabah.

Franța și Statele Unite, respinse ca mediatori de azeri

Azerbaidjanul a indicat în ultimele zile că a respins Franța și Statele Unite ca mediatori din cauza prejudecății lor „pro-armene”.

Hikmet Hajiyev, asistent al președintelui azer, a declarat că Armenia „trebuie să înțeleagă că rădăcinile păcii sunt aici și nu la Washington, Bruxelles și Paris”.

Declarația de la Baku din 21 noiembrie urmează anunțului Ministerului de Externe al Armeniei potrivit căruia Erevanul a înaintat Azerbaidjanului cea de-a șasea propunere privind un acord de pace, în urma apelului lui Nikol Pashinian din 18 noiembrie pentru „intensificarea eforturilor diplomatice pentru a ajunge la semnarea unui tratat de pace”.

Armenia „rămâne angajată să încheie și să semneze un document privind normalizarea relațiilor pe baza principiilor anunțate anterior”, a declarat Ministerul armean de Externe, potrivit RFE.

După trei decenii de conflict de la prăbușirea Uniunii Sovietice, Azerbaidjanul se află într-o poziție puternică pentru a asigura o înțelegere avantajoasă după ce a recucerit în septembrie regiunea Karabah, unde etnicii armeni s-au bucurat de independență de facto de la desprinderea de la începutul anilor 1990.