Prezent la summit-ul energetic de la Sofia „Gaz natural pentru Europa”, ministrul Energiei şi Industriei din Azerbaidjan, Natiq Aliyev, a declarat că Rusia nu a făcut presiuni asupra ţării sale pentru a se retrage din proiectul Nabucco. Până acum, partea rusă a propus azerilor să le cumpere gazul, la un preţ chiar mai bun decât ar plăti europenii, nemaifiind astfel necesară construirea conductei şi urmând să se utilizeze conductele deja existente. Azerii au amânat un răspuns concret, dar au precizat că ar dori să aibă acces la mai multe pieţe de desfacere pentru gazul lor.

Până acum, azerii nu au semna un memorandum de înţelegere pentru materilizarea proiectului Nabucco, totul rezumându-se în prezent la promisiuni verbale. Fiind prezenţi la summit mai mulţi reprezentanţi ai unor posibili parteneri comerciali, Aliyev a precizat că ţara sa va semna contracte atât cu consorţiul Nabucco, dar şi cu alţi cumpărători, indiferent dacă aceştia fac parte din proiect sau nu, pe principiul contactării cât mai multor pieţe cu putinţă.

Mai mult gaz pentru europeni
El a afirmat că, după o serie de lucrări de modernizare, Azerbaidjanul poate exporta 16 miliarde metri cubi de gaz anual, dintre care jumătate pot să fie trimişi în Europa prin conducta Nabucco. Ţara caucaziană ar deveni astfel unul dintre furnizorii de gaze din acest proiect.

Cel puţin pe hârtie, prin conducta Nabucco ar urma să intre în Europa circa 31 miliarde metri cubi de gaz metan. Grosul gazelor ar urma să vină din Turkmenistan şi Kazahstan, ţări care sunt în prezent sursele externe de gaze ale Rusiei. Concret, În afară de gazul produs în regiunea Iamal, Rusia cumpără gaz de la cele două ţări şi îl vinde apoi la un preţ mai mare pe piaţa europeană. De asemenea, gazul extras la Iamal este vândut pe piaţa internă din Rusia la un preţ de peste cinci ori mai mic decât în Europa.

De ce se sperie Rusia
Ideea proiectului Nabucco este aceeea de a conecta Europa direct la sursele de gaze din Asia Centrală, evitând astfel intermediarul (adică Rusia). Având o poziţie strategică pe acest traseu şi fiind un producător de gaze cu pieţe de export mai mult în regiunea sa, Azerbaidjanul consideră proiectul o oportunitate pentru a avea acces la pieţele din Europa. Din acest motiv, nu vrea să fie doar o ţară de tranzit şi face toate demersurile necesare pentru a deveni furnizor.

Dacă acest proiect se va materializa, europenii vor cumpăra de la turkmeni şi kazahi gaze la un preţ mai mare decât le vând aceştia ruşilor, dar mai mic decât le vinde în prezent Gazprom. deocamdată Rusia nu a avut o atitudine violentă împotriva acestui proiect, limitându-se acum la a promite ţărilor vizate drept sursă că le va cumpăra oricât gaz la orice preţ.