Pe data de 4 septembrie 1990, Mugusr Isărescu a fost numit Guvernator general și președinte al BNR. A fost reconfirmat în funcție pe 31 iulie 1991, iar mandatul său de guvernator a fost reînnoit la 16 septembrie 1998, de Parlament, pe o perioadă de 5 ani, ulterior fiind reales la 28 septembrie 2004 și la 8 octombrie 2009. La 16 iunie 2014, Plenul reunit al Parlamentului l-a validat pentru un nou mandat în funcţia de guvernator al BNR.
Mugur Constantin Isărescu s-a născut la 1 august 1949, la Drăgășani, jud. Vâlcea. ”Mama nu era bogată. (…) Provenea din clasa de mijloc, dintr-o familie de mici proprietari de terenuri. Tatăl mamei era preot. Tata era ţăran din clasa de mijloc”, a povestit Mugur Isărescu, citat în capitolul ”The Bishop of finance” din lucrarea ”Dracula Is Dead (How Romanians Survived Communism, Ended It, and Emerged since 1989 as the New Italy), publicată în 2009 de Jim Rosapepe, fost ambasador al SUA în România, în perioada 1998 – 2001, şi soţia sa, jurnalista Sheilah Kast.
A terminat Academia de Studii Economice București, Facultatea de Comerț, specializarea Comerț Exterior în 1971, în anul 1989 a obținut doctoratul în științe economice. A fost cercetător principal și șef de departament la Institutul de Economie Mondială- București în perioada 1971- februarie 1990. Asistent universitar la ASE Bucureşti (1975-1989), profesor la Universitatea de Vest din Timişoara (1994-1996), profesor la ASE Bucureşti, Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, din 1996, potrivit Agerpres.
În anul 1997 a fost numit director al Institutului de Economie Mondială, dar a fost suspendat pe durata ăndeplinirii mandatului de Guvernator al BNR. Din decembrie 1999 până în decembrie 2000 a fost prim-ministrul României. La alegerile din 26 noiembrie 2000, a fost candidat independent la Președinția României, fiind susținut de CDR, dar a obținut doar 9,54% din voturile românilor în primul tur de scrutin.
Din anul 2001 este membru corespondent al Academiei RomÂne, iar din 2006 – membru titular, fiind ales preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Economice, Juridice şi Sociologice a Academiei Române.
La data de 1 iulie 2005, a realizat denominarea monedei naţionale, după liberalizarea contului de capital, conform Rador.
În luna iulie 2009, Mugur Isărescu, a fost desemnat de World Records Academy drept cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale, având, la acea vreme, 19 ani în funcția de guvernator al BNR.
În această funcţie, a fost autorul unui plan economic de tip liberal care a condus la redresarea României printr-o politică monetară extrem de inteligentă, care a presupus, printre altele, o politică activă în privința dobânzilor acordate la credite şi a siguranței băncilor, un control ferm al cursului valutar şi, de asemenea, o politică intensivă de consolidare a rezervei valutare a ţării.
A deţinut şi deţine mai multe funcţii în organisme internaţionale, între care le amintim pe cele de membru în Consiliul General al Sistemului European al Băncilor Centrale, guvernator pentru România în Consiliul Guvernatorilor al Fondului Monetar Internaţional, viceguvernator pentru România în cadrul Consiliului Guvernatorilor al Băncii Mondiale, preşedinte al Clubului Guvernatorilor băncilor centrale din Zona Mării Negre, Balcani şi Asia Centrală (2003-2004).
Este, de asemenea, vicepreşedinte al Comitetului interministerial pentru trecerea la euro, membru al Clubului de la Roma (din 1993) şi preşedinte al Asociaţiei Române a Clubului de la Roma, membru fondator al Societăţii Economice Române (SOREC) şi vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale (ADIRI).
Deţine numeroase titluri ştiinţifice şi didactice, cum sunt cele de membru corespondent al Academiei Regale de Ştiinţe Economice şi Financiare din Barcelona (2008), membru corespondent al Academiei Regale a Doctorilor din Spania (2009), precum şi o serie de titluri de Doctor Honoris Causa al unor instituţii universitare de prestigiu din ţară şi străinătate.
Este autor, coautor, sau coordonator al unui număr de 30 de cărţi, a publicat 15 lucrări ştiinţifice, a participat la peste 100 de comunicări ştiinţifice în cadrul unor reuniuni financiar-bancare interne şi internaţionale, a elaborat peste 60 de studii şi a coordonat circa 10 studii de cercetare în perioada activităţii de cercetător ştiinţific la Institutul de Economie Mondială (1971 – 1990). Temele de cercetare abordate sunt relaţii şi instituţii monetar-financiare internaţionale, conjunctura economiei mondiale, îndeosebi în ţările occidentale, relaţiile economice externe ale României, sau probleme ale formării şi funcţionării mecanismelor internaţionale de credit, cursuri de schimb şi preţuri.
A primit numeroase premii şi distincţii, cum sunt Ordinul „Marea Cruce a Sudului”, cea mai înaltă distincţie braziliană acordată străinilor (septembrie 2000), Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce (1 decembrie 2000), „Guvernatorul anului 2001”, titlu acordat de revista „The Banker”, componentă a grupului „Financial Times”, Bancherul anului 2002, titlu acordat de revista „Piaţa Financiară”, Bancherul deceniului, titlu acordat de revista „Capital”, în 2003, Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Colan (26 ianuarie 2010), Ordinul naţional al „Legiunii de Onoare” în grad de ofiţer, acordat de către Ambasada Franţei la Bucureşti (4 martie 2011), Crucea de Merit în Ordin de Comandor al Republicii Polone (decembrie 2012), Decoraţia regală „Nihil Sine Deo”, conferită de Majestatea Sa Regele Mihai I.
Este căsătorit cu Elena Isărescu, cu care se cunoaşte din copilărie, şi cu care are doi copii, un băiat, Costin (31 de ani) şi o fată, Lăcrămioara (41 de ani).
Deţine o firmă – SC Măr SRL din Drăgăşani, care include o pensiune şi o activitate în domeniul viti-vinicol, care produce vinuri precum „Crâmpoșie” sau „Negru de Drăgășani”, sub marca denumită „Casa Isărescu”.
A avut numeroase iniţiative de sponsorizare şi caritabile cum sunt dotarea mai multor biblioteci, sau refacerea, din iniţiativa sa, a Mănăstirii Horezu, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu.
În ultimii ani, Mugur Isărescu, a fost printre cele mai de încredere personalităţi în opinia românilor, sondaje realizate în ultimii ani cifre cuprinse între 40 şi 60 % încredere – multă şi foarte multă – a românilor în guvernatorul BNR.
În discursul „Laudatio” susţinut cu ocazia primirii, în 2013, a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnice Bucureşti, se arată că „ …(Mugur Isărescu n.n) şi-a clădit cu inteligență și eforturi susținute o poziţie unică în România și recunoaștere internațională, demne de toată prețuirea și admirația. Vocea sa este ascultată, respectată şi elogiată ori de câte ori este auzită. Echilibrul său interior impune încredere şi siguranţă în luarea celor mai grele şi delicate decizii. Există opinia general acceptată că, sub conducerea domniei sale, echipa băncii centrale din România a fost cea care a salvat ţara de la colaps, crescând rezervele valutare ale BNR, la cote de siguranță, a introdus leul nou şi a coborât inflaţia la un nivel care să asigure economiei româneşti stabilitatea atât de mult căutată”.