Azi se dă sentinţa pentru delimitarea platoului continental din zona Insulei Şerpilor

Azi se da sentinta definitiva in disputa Romaniei cu Ucraina asupra platoului continental al Marii Negre, din zona Insulei Serpilor. Partile implicate se asteapta la un compromis din partea Curtii Internationale de Justitie de la Haga. "Curtea nu va putea niciodata sa ajunga la o solutie care sa indeplineasca toate cererile unei singure parti. Trebuie sa se ajunga la un compromis" a declarat pentru presa ucraineana Volodimir Vasilenko, reprezentantul tarii vecine la CIJ. "Ambele parti pot sa obt

Azi se da sentinta definitiva in disputa Romaniei cu Ucraina asupra platoului continental al Marii Negre, din zona Insulei Serpilor. Partile implicate se asteapta la un compromis din partea Curtii Internationale de Justitie de la Haga. „Curtea nu va putea niciodata sa ajunga la o solutie care sa indeplineasca toate cererile unei singure parti. Trebuie sa se ajunga la un compromis” a declarat pentru presa ucraineana Volodimir Vasilenko, reprezentantul tarii vecine la CIJ. „Ambele parti pot sa obtina avantaje de pe urma unei astfel de solutii. In acest mod, se pot crea conditii favorabile pentru ca fiecare parte sa poata invita investitori care sa dezvolte proiecte in zona”, a adaugat Vasilenko.

In fapt, este vorba despre zacaminte de aproximativ:
– 100 miliarde metri cubi de gaz metan;
– 10 milioane de tone de titei.

Aria totala in disputa: 12.000 km patrati.

Potrivit presei ucrainene, s-au aratat deja interesate de proiect companii mari din Europa, precum Total (Franta), OMV (Austria) si concernul anglo-olandez Royal Dutch Shell.

Punctul de vedere al Romaniei:
– Insula Serpilor este o stanca nelocuita si fara activitate economica;
– Nu trebuie luata in seama la fixarea granitei maritime;
– Ucraina a delasat in zona oameni si echipamente pentru a simula o activitate economica.

Punctul de vedere al Ucrainei:

– Insula Serpilor este un teritoriu locuit, cu activitate economica;
– Teritoriul sau trebuie luat in seama la fixarea granitei maritime;
– Cei 100 de cetateni ucraineni (militari, oameni de stiinta si angajatii farului), impreuna cu familiile lor locuiesc insula si desfasoara activitati economice.

Potrivit lui Gicu Borosi, directorul general al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, dupa decizia Curtii, zona va fi parcelata, pentru a putea capta cat mai multi investitori.