La un an de la preluarea puterii, Nicolae Ceauşescu apărea acolo unde doar patru români fuseseră înaintea sa: pe coperta prestigioasei reviste americane "Time". Astăzi, pe 18 martie 2012, se împlinesc 46 de ani de când dictatorul român era considerat un salvator.
Revista Time face referire la o perioadă în care vestul României era afectat de inundaţii, iar populaţia se confrunta cu lipsa alimentelor şi a apei potabile. "Era un moment în care oamenii aşteptau ca guvernul să acţioneze, iar răspunsul din partea regimului comunist din România nu a întârziat să apară", comenta la vremea aceea Time Magazine, care expune pe coperta sa un personaj considerat eroul momentului, indiferent că el este pozitiv sau negativ.
Ceauşescu era personajul pozitiv în această poveste: Aproape jumătate din cetăţenii din Oradea, oraş cu o populaţie de 110.000 oameni au ieşit în stradă pentru a întâmpina trenul ce venea de la Bucureşti, scandând urarea "Să trăiască!". "În numai câteva minute, Nicolae Ceauşescu, 48 de ani, liderul Partidului Comunist al României s-a schimbat şi era pregătit de treabă". Încălţat cu cizme negre până la genunchi şi îmbrăcat cu o jachetă gri de lână, pantaloni maro şi o şapcă cu cozoroc, Ceauşescu a vizitat zona afectată de inundaţii. A trecut printre ţaranii acoperiţi cu piei de oaie îmbibate cu apă şi călăreţi care i-au oferit pâine cu sare, pe lângă casele cu acoperiş de paie, pe lângă ferme şi fabrici. Gâştele sâsâiau, câinii lătrau, iar Ceauşescu asculta nemulţumirile. Vorbind rar, el repeta un mesaj familiar mai mult celor din Vest, şi mai puţin comuniştilor: "Acum facem progrese; avem nevoie de ajutorul vostru pentru a construi o Românie mai bună".
În Bucureşti, Nicolae Ceauşescu a sărbătorit în linişte, săptămâna aceasta, finalizarea cu succes a primului an aflat la putere. România de astăzi este, fără îndoială, un stat, o naţiune sfidătoare, mai scria revista în 1966.
Într-un număr în care prezenta viaţa sub un comunism relaxat, publicaţia lăuda statele din Europa de Est că au reuşit, spre deosebire de ruşi şi chinezi, să dezvolte un tip de comunism mai blând, mai "relaxat" şi mai bine adaptat la lipsa lor de "muşchi economici şi militari", un comunism naţionalist, neutru.
Ceilalţi patru români care şi-au câştigat un loc pe coperta revistei americane sunt, în ordinea apariţiei:
Regele Mihai: 1 august 1927
Regele Carol al II-lea: 13 noiembrie 1939
Ana Pauker 20 septembrie: 1948
Nadia Comăneci: 2 august 1976
Ulterior, într-o recenzie a celor mai aprigi dictatori ai secolului XX, revista Time îl punea pe Nicolae Ceauşescu alături de Muammar Gaddafi (Libia), Benito Mussolini (Italia), Kim Il-Sung (Coreea de Nord), Francisco Franco (Spania) şi, bineînţeles, Adolf Hitler (Germania) sau fostul lider sovietic Iosif Stalin. Publicaţia amintea, în 2011, că, deşi timp de câteva decenii Ceauşescu a fost apreciat de Occident, în principal datorită faptului că era un lider comunist care sfida Moscova, el conducea un regim opresiv în România.